ΑΚΜΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ (ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ ΟΡΟΣ «MASKNE»)

Maskne

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε στις 02/11/20 στο best.gr

Στις μέρες μας η χρήση της μάσκας αποτελεί παράγοντα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19. Λόγω της συχνής και πολύωρης χρήσης της, προέκυψε ο γνωστός πλέον όρος «maskne».

Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «maskne»;

Η πολύωρη χρήση της μάσκας καλλιεργεί ένα μικρο-περιβάλλον αυξημένης υγρασίας και θερμότητας, πίεσης αλλά και τριβής. Άτομα που έχουν ήδη ευαισθησία – προδιάθεση σε ερεθισμούς ή τάση για ακμή κι άλλες δερματικές παθήσεις- μπορεί να παρατηρήσουν περαιτέρω ερεθισμό στην επιδερμίδα τους. Επίσης, η λιπαρότητα, το μακιγιάζ και οι ρύποι που μπορεί να συγκεντρωθούν κάτω από τη μάσκα, μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση εξανθημάτων και σε άτομα που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα ακμής. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πόροι των σμηγματογόνων αδένων φράζουν, το σμήγμα εγκλωβίζεται, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και έτσι εμφανίζονται οι ακνεϊκές βλάβες στην επιδερμίδα, οντότητα γνωστή πλέον με το όρο «maskne».

Οδηγίες για την πρόληψη της ακμής από τη χρήση μάσκας (maskne φαινόμενο).

Η επιλογή της μάσκας είναι σημαντική. Αποφεύγετε να φοράτε μάσκες από συνθετικά υλικά όπως νάυλον ή πολυεστέρα. Προτιμήστε αυτές που είναι κατασκευασμένες από βαμβάκι ή φυσικό μετάξι, να εφαρμόζουν σωστά, να είναι άνετες και να έχουν τουλάχιστον δυο στρώσεις του υλικού.

Καλό πλύσιμο ή αλλαγή της μάσκας. Η υφασμάτινη μάσκα θα πρέπει να πλένεται με υποαλλεργικά προϊόντα στους 60 βαθμούς μετά από κάθε χρήση και να σιδερώνονται πάντα, εκτός αν είναι μιας χρήσεως οπότε την πετάτε και ανανεώνετε με καινούρια.

Καλός καθαρισμός του προσώπου. Απαιτείται καθαρισμός του προσώπου πριν και μετά τη χρήση της μάσκας με ήπια καθαριστικά προϊόντα, χωρίς αρώματα.

Ενυδατική κρέμα οπωσδήποτε πριν βάλετε και αφότου βγάλετε τη μάσκα. Κρατά το δέρμα ενυδατωμένο, αλλά επίσης δημιουργεί έναν φραγμό μεταξύ του προσώπου και της μάσκας μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ερεθισμών. Η κατάλληλη κρέμα πρέπει πάντα να συμβαδίζει και με τον τύπο της επιδερμίδας. Συστήνονται κρέμες κυρίως με βάση τα κεραμίδια και το υαλουρονικό οξύ αλλά κυρίως ο δερματολόγος θα συστήσει την κατάλληλη για τον τύπο του δέρματός σας. Εκτός από το πρόσωπο πολύ καλή ενυδάτωση χρειάζονται και τα χείλη σας με ειδικά προϊόντα.

Αποφύγετε το make-up – πέραν του ότι η μάσκα προσώπου με την τριβή της σίγουρα θα αφαιρέσει ένα μέρος του make-up, σίγουρα θα προκαλέσει και περαιτέρω απόφραξη των πόρων. Εάν το make-up είναι απαραίτητο, τότε χρησιμοποιείστε μόνο προϊόντα που είναι μη φαγεσωρογόνα (non-comedogenic).

Μη χρησιμοποιείτε ισχυρά απολεπιστικά προϊόντα όπως σαλικυλικό οξύ, ρετινοειδή ή after shave, γιατί μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας.

Εάν το πρόβλημα γίνει έντονο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο δερματολόγο, για τη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. ιατρός Νοσ.‘ Α.Συγγρός’
Μετεκ/σα στο St Thomas’ Hospital, Λονδίνο
Μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας
Email: [email protected]
Site: www.dermaesthetics.gr
Facebook: Δερματολόγος Πάτρα – Charitini Petropoulou – Dermaesthetics
Instagram: dermaesthetics.gr