ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Maskne 1

Δημοσιεύθηκε 2/12/2020 στο best.gr.

Το δέρμα μας χρειάζεται καθημερινά φροντίδα, όπως καλό καθαρισμό, ενυδάτωση και προστασία από επιβλαβείς παράγοντες του περιβάλλοντος. Είναι ευκαιρία λοιπόν τώρα, που μπορείτε να διαθέσετε περισσότερο χρόνο λόγω της καραντίνας, να δώσετε στο δέρμα σας τη φροντίδα που χρειάζεται.

Η δερματολόγος Χαριτίνη Πετροπούλου προτείνει τα εξής:
1. Καθημερινός καθαρισμός της επιδερμίδας
Ο καθημερινός καθαρισμός της επιδερμίδας απομακρύνει ρύπους και σκόνη, απελευθερώνει τους φραγμένους πόρους από το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα, διατηρώντας τη φυσική της λάμψη. Βοηθά στην καλύτερη εφαρμογή των καλλυντικών και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους. Συμβάλλει στην πρόληψη της ακμής. Στην περίοδο της καραντίνας παρόλο που δεν χρησιμοποιούμε make up, δεν πρέπει να αμελούμε τον καθημερινό καθαρισμό, πρωί – βράδυ.
2. Απολέπιση
H απολέπιση επιβάλλεται για να αναδείξει η επιδερμίδα τη χαμένη λάμψη της, καθώς απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα που δημιουργούν θαμπή όψη. Επίσης τα απολεπιστικά προϊόντα, καθαρίζουν πιο βαθιά τους πόρους και αφαιρούν τα τυχόν υπολείμματα που παρέμειναν στην επιδερμίδα μετά τον καθαρισμό. Η απολέπιση βοηθά επίσης τα προϊόντα περιποίησης να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα, όπως οι οροί και οι ενυδατικές κρέμες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η απολέπιση πρέπει να περιλαμβάνεται στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας. Θα πρέπει να γίνεται μία έως δύο φορές την εβδομάδα.
3. Μην αγγίζετε το πρόσωπο σας
Αυτό έγινε κανόνας από τότε που ο COVID-19 μπήκε στην ζωή μας. Εκτός από τον κίνδυνο μόλυνσης με το να αγγίζουμε συχνά το πρόσωπό μας είναι ο πιο εύκολος τρόπος να δημιουργήσουμε ακμοειδή στοιχεία ή να επιδεινωθεί η ήδη υπάρχουσα ακμή. Άρα είναι μια συνήθεια που πρέπει να αποφύγετε.
4. Εφαρμογή μάσκας
Επιλέξτε την ιδανική μάσκα για την επιδερμίδα σας (ενυδατική, καταπραϋντική, συσφικτική, σμηγματορρυθμιστική). Οι μάσκες προσώπου δεν προσφέρουν μόνο καλό καθαρισμό της επιδερμίδας αλλά συμβάλλουν στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος. Μία μάσκα σε τακτική βάση εξασφαλίζει πιο γρήγορα την καλύτερη απόδοση των προϊόντων τόνωσης, ενυδάτωσης και προστασίας. Επίσης, βελτιώνει τον τόνο της επιδερμίδας, ενώ προσφέρει απαλό δέρμα και αναζωογονητική λάμψη.
5. Ενυδάτωση
Επιλέξτε ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο και τις ιδιαίτερες ανάγκες της επιδερμίδας σας τον κατάλληλο τύπο ενυδάτωσης (lotion, serum, cream, fluid). Η επαρκής ενυδάτωση
της επιδερμίδας συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, στη λάμψη και στην καταπολέμηση των ρυτίδων. Τα προϊόντα ενυδάτωσης βοηθούν την επιδερμίδα να συγκρατήσει την υγρασία και ενισχύουν το υδρολιπιδικό φιλμ. Φροντίστε να εφαρμόζετε την ενυδατική σας κρέμα ή ορό δύο φορές την ημέρα για να ξαναβρεί το πρόσωπό σας τη χαμένη λάμψη του. Επίσης, προσθέστε στη φροντίδα του δέρματος ένα αντιηλιακό ευρέως φάσματος UVA-UVB.
6. Προσοχή στη διατροφή
Αν η διατροφή σας είναι καλή, τότε και το δέρμα σας είναι υγιές. Γι’ αυτό πρέπει να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Μην ξεχνάτε επίσης να πίνετε αρκετό νερό.

 

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. ιατρός Νοσ.‘ Α.Συγγρός’
Μετεκ/σα στο St Thomas” Hospital, Λονδίνο
Μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας
Μέλος της Sergio Noviello Academy, Italy
Email: [email protected]
Site: www.dermaesthetics.gr
Facebook: Δερματολόγος Πάτρα – Charitini Petropoulou – Dermaesthetics
Instagram: dermaesthetics.gr