Laser & Δερματολογία – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν ξεκινήσουμε την εφαρμογή του

Jmisucjexv66f124cfe3a46

Η Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του Παν/μίου Αθηνών μάς δίνει όλες τις πληροφορίες»

Η χρήση laser στη δερματολογία αποτελεί μια εξαιρετικά εξειδικευμένη τεχνολογία που εφαρμόζεται σε πληθώρα δερματολογικών παθήσεων και αισθητικών παρεμβάσεων.

Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στην εκπομπή φωτός σε συγκεκριμένα μήκη κύματος, τα οποία απορροφώνται από χρωμοφόρα (όπως η μελανίνη, η αιμοσφαιρίνη ή το νερό) με στόχο την ακριβή θεραπευτική δράση στους ιστούς.

Τύποι laser και εφαρμογές τους:

1. Αποτρίχωση (Laser Αλεξανδρίτη, Διοδικό Laser, Nd:YAG):
Οι συσκευές laser που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση στοχεύουν τη μελανίνη στον θύλακα της τρίχας. Μέσω της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, η ενέργεια απορροφάται από τη χρωστική, καταστρέφοντας τον θύλακα χωρίς να βλάπτει τον περιβάλλοντα ιστό. Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από την αντίθεση μεταξύ του χρώματος του δέρματος και της τρίχας, με καλύτερα αποτελέσματα σε ανοιχτόχρωμα δέρματα με σκούρες τρίχες.

2. Αγγειακές βλάβες (Laser παλμικού χρωστικού, Nd:YAG):
Για τη θεραπεία αιμαγγειωμάτων, τελαγγειεκτασιών και άλλων αγγειακών βλαβών, τα laser στοχεύουν την αιμοσφαιρίνη στα αγγεία. Η ενέργεια του laser απορροφάται από τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας θερμική καταστροφή των τοιχωμάτων τους και μετέπειτα απορρόφηση από τον οργανισμό.

3. Ανάπλαση δέρματος (CO2 Laser, Erbium:YAG Laser):
Τα laser ανάπλασης δέρματος χρησιμοποιούνται για την επιφανειακή ή βαθύτερη απομάκρυνση στρωμάτων του δέρματος, προάγοντας τη νεοκολλαγένεση και τη βελτίωση της υφής και της εμφάνισης του δέρματος. Οι εφαρμογές αυτές είναι κατάλληλες για την αντιμετώπιση ρυτίδων, ουλών ακμής, και φωτογήρανσης.

4. Αφαίρεση τατουάζ (Q-switched Nd:YAG Laser):
Η χρήση του Q-switched laser για την αφαίρεση τατουάζ βασίζεται στην εκπομπή παλμών υψηλής ενέργειας που απορροφώνται από τις χρωστικές ουσίες του τατουάζ. Η απορρόφηση προκαλεί τη θραύση των χρωστικών σε μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία σταδιακά απομακρύνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Θεραπεία δυσχρωμιών (Laser Αλεξανδρίτη, Nd:YAG, Q-switched):
Τα laser αντιμετωπίζουν διαταραχές της μελάγχρωσης όπως μελαγχρωματικές κηλίδες και εφηλίδες. Το laser επιλεκτικά στοχεύει τη μελανίνη, καταστρέφοντας την περίσσεια χρωστικής χωρίς να επηρεάζει το γύρω υγιές δέρμα.

Μηχανισμός δράσης:
Η δράση του laser βασίζεται στην επιλεκτική φωτοθερμόλυση, όπου η ενέργεια του laser απορροφάται επιλεκτικά από τα στόχους χρωμοφόρα και προκαλεί την επιθυμητή θερμική καταστροφή τους. Κάθε laser έχει ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο στόχο στο δέρμα, όπως η μελανίνη, η αιμοσφαιρίνη ή το νερό των κυττάρων.

Πλεονεκτήματα της χρήσης laser:

• Υψηλή ακρίβεια: Στοχεύει συγκεκριμένα χρωμοφόρα ή δομές του δέρματος, μειώνοντας τις επιπλοκές.
• Ελάχιστη επεμβατικότητα: Οι θεραπείες γίνονται με ελάχιστο τραύμα στους γύρω ιστούς και μικρό χρόνο ανάρρωσης.
• Αποτελεσματικότητα: Παρέχει κλινικά αποδεδειγμένα αποτελέσματα σε διάφορες παθήσεις και αισθητικές βελτιώσεις.

Η χρήση laser στη δερματολογία απαιτεί βαθιά γνώση της τεχνολογίας, των φυσικών ιδιοτήτων του φωτός και της βιολογικής απόκρισης του δέρματος για την επίτευξη ασφαλών και ικανοποιητικών αποτελεσμάτων.

Η επιλογή του κατάλληλου laser εξαρτάται από τον τύπο του προβλήματος, τον τύπο του δέρματος και το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ η εφαρμογή του γίνεται πάντα από εξειδικευμένους ιατρούς.

Info:

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. ιατρός Νοσ. “Α.Συγγρός”
Μετεκ/σα στο St Thomas” Hospital, Λονδίνο
Μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας

www.dermaesthetics.gr
Facebook: Δερματολόγος Πάτρα – Charitini Petropoulou – Dermaesthetics
Instagram: dermaesthetics.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *