ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Vein On Face 960x640 1

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε στις 16/07/2020 στο best.gr

Η δερματολόγος Χαριτίνη Πετροπούλου, διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών, θα μας παρουσιάσει τους παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός καρκίνος του ανθρώπινου σώματος. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα τελευταία χρόνια η συχνότητά του έχει πολλαπλασιαστεί, όπως και η εμφάνισή του σε μικρότερες ηλικίες.

Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου είναι η έκθεση στη φυσική ή τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία (ήλιος, λάμπες μαυρίσματος).

Η αυξημένη έκθεση στον ήλιο (απότομη και έντονη έκθεση τις πρώτες μέρες των διακοπών) στην παιδική ηλικία, αλλά και σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ακανθοκυτταρικού, βασικοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος και κακοήθους μελανώματος.

Τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Η χρήση solarium αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος ιδιαίτερα στις γυναίκες μικρότερες των 45 ετών.

Επιπλέον παράγοντες κινδύνου αποτελούν το ανοιχτόχρωμο δέρμα που καίγεται εύκολα στον ήλιο, ιστορικό αυξημένης έκθεσης στον ήλιο για επαγγελματικούς λόγους (αγρότες, γεωργοί, ψαράδες, ναυτικοί), εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ιστορικό προηγούμενου καρκίνου του δέρματος.

Ασθενείς με περισσότερους από 50 σπίλους (ελιές) στο σώμα τους, άτυπους σπίλους ή σπίλους μεγάλου μεγέθους, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος, όπως και όσοι έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.

Εφόσον η έκθεση στο υπεριώδες φως αποτελεί τον πλέον προβλέψιμο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη των καρκίνων του δέρματος η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συμβουλεύει την πλήρη αποφυγή του solarium και την προστασία του δέρματος από τον ήλιο, αναζητώντας τη σκιά, φορώντας προστατευτικά ενδύματα, εφαρμόζοντας αντιηλιακό ευρέως φάσματος ανθεκτικού στο νερό με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 30. Τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύονται ιδιαιτέρως, αφού τα σοβαρά εγκαύματα της παιδικής ηλικίας σχετίζονται με την εμφάνιση μελανώματος.

Προειδοποιητικά σημεία δερματικού καρκίνου αποτελούν οι μεταβολές στο μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα ενός σπίλου (ελιάς), οι μεταβολές στη μορφή μιας προϋπάρχουσας δερματικής αλλοίωσης ή η ανάπτυξη μιας νέας, η εμφάνιση μιας πληγής που δεν επουλώνεται.

Ο καρκίνος του δέρματος όταν διαγνωστεί πρώιμα θεραπεύεται γρήγορα και εύκολα, η καθυστέρηση στη διάγνωση μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες και επιπλοκές και σε ορισμένες περιπτώσεις κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή μας.

Ο Δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που θα διαγνώσει και θα εκτιμήσει υπεύθυνα τη σοβαρότητα του δερματικού καρκίνου, θα διαγνώσει τη μορφή και το είδος του και θα εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπεία ώστε να μας απαλλάξει από οποιοδήποτε κίνδυνο.

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. ιατρός Νοσ. ‘Α.Συγγρός’
Μετεκ/σα στο St Thomas’ Hospital, Λονδίνο
Μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας
Email: [email protected]
Site: www.dermaesthetics.gr