ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Therapeia Leukansis Slimcare

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στη  εφημερίδα “Πελοπόννησος” τον Νοέμβριο του 2017

Μετά το καλοκαίρι οι επιπτώσεις από την έκθεση στον ήλιο γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς: οι βλάβες της φωτογήρανσης, που μακροπρόθεσμα προκαλούν ρυτίδες, θα αρχίσουν να εκδηλώνονται άμεσα με δυσχρωμίες (πανάδες, λεκέδες), έξαρση της ακμής, αλλάζοντας την υφή της επιδερμίδας. Ο δερματολόγος θα διαπιστώσει τις βλάβες που προκλήθηκαν και θα προβεί σε συστάσεις των κατάλληλων θεραπειών. Ο ιατρός έχει πλέον στη διάθεσή του πληθώρα λύσεων για κάθε πρόβλημα. Οι πιο δημοφιλείς είναι:

Μικροδερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους ή διαμάντια

Τους θερινούς μήνες οι εξωτερικοί εχθροί – ο ήλιος και το αλάτι της θάλασσας επιδρούν στο δέρμα μας και εκείνο ως ασπίδα προστασίας απαντά με πάχυνση της εξωτερικής του στιβάδας, της κερατίνης. Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση επιφανειακών, νεκρών κυτάρρων, τα οποία απαιτούν αρκετό χρόνο για να απομακρυνθούν. Μέχρι να γίνει αυτό, το δέρμα δεν απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των προϊόντων που εφαρμόζουμε. Γι’αυτό μια σωτήρια λύση είναι το μηχανικό πήλινγκ. Οι τελευταίας τεχνολογίας συσκευές έχουν διπλή δράση: από τη μια απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα με μικροδερμααπόξεση, ενώ από την άλλη κάνουν ελαφρύ μασάζ που διεγείρει τους ινοβλάστες ώστε να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη. Έτσι επιταγχύνεται η ανάπλαση και σύσφιξη της επιδερμίδας, η οποία ανακτά τη λάμψη της. Η θεραπεία δεν ολοκληρώνεται εδώ, αλλά προσαρμόζεται σε κάθε τύπο δέρματος και τις ανάγκες του. Συνήθως απαιτείται μια συνεδρία ανά μια-δύο εβδομάδες σε έναν κύκλο τριών έως τεσσάρων επισκέψεων.

Μεσοθεραπεία

Η αφυδάτωση επηρέασε αρκετά το δέρμα μας το καλοκαίρι. Η ενέσιμη μεσοθεραπεία είναι από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους και εφαρμόζεται με διαφορετικά κοκτέιλ, πραγματοποιείται με ενέσιμο τρόπο, dermapen ή roller. Το κοκτέιλ μπορεί να περιέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, νουκλεοτίδια ή υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό οξύ συγκρατεί τα επίπεδα του νερού στο δέρμα. Μελέτες που έγιναν για την τελευταία από τις θεραπείες αυτές έδειξαν μείωση της τραχύτητας της επιφάνειας του δέρματος μέσα σε τρεις έως πέντε επισκέψεις. Επίσης δημοφιλής θεραπεία είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP που γίνεται στο ιατρείο με μια απλή αιμοληψία, oπού φυγοκεντρείται το αίμα και λαμβάνεται το πλάσμα.

Peeling – Laser

Εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο η επιδερμίδα έχει χάσει τον ομοιόμορφο τόνο της, ενώ έχουν εμφανιστεί δυσχρωμίες. Πώς θα τις εξαλείψουμε;
Τα δημοφιλή συστατικά που χρησιμοποιούνται ευρέως μέχρι σήμερα το τριχλωρικό οξύ, το σαλικυλικό οξύ και τα οξέα φρούτων είναι ιδανικά για ανανέωση της κερατίνης στιβάδας και για σύσφιξη των πόρων. Επίσης έχουν ευεργετική δράση σε λεπτές ρυτίδες, χαλάρωση, ακμή και ουλές ακμής.

  1. Ο δερματολόγος επιλέγει το κατάλληλο μίγμα από οξέα για πήλινγκ. Αντίστοιχα καθορίζεται και ο αριθμός των εφαρμογών, από δύο έως οχτώ φορές. Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μετά τη θεραπεία ολοκληρώνουμε με την ειδική καλλυντική αγωγή. Καθώς το δέρμα έχει απαλλαγεί από την ανώτερη στιβάδα του, οι εσωτερικές χρειάζονται ειδική περιποίηση ώστε να επουλώσουν το τραύμα και να παράγουν καινούργιο ιστό. Γι’αυτό προτείνουμε φαρμακευτικές ουσίες για να ενεργοποιήσουμε την αναπλαστική διαδικασία.
  2. Θεραπεία με ήπια λευκαντικά όπως αζελαϊκό, κοζικό οξύ κ.ά. ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται ανάμεσα σε θεραπείες πήλινγκ, διότι το δέρμα κινδυνεύει από μεταφλεγμονώδη υπερμελάχρωση (πανάδες).

Επίσης, τα μη επεμβατικά λέιζερ (γνωστά και ως μη αφαιρετικά ή nonablative) βελτιώνουν την υφή του δέρματος χωρίς να το τραυματίζουν, το καταφέρνουν χάρη στη θερμότητα που προκαλεί διέγερση των ινοβλαστών και παραγωγή νέου κολλαγόνου. Εκτός από τις δυσχρωμίες, η θεραπεία εφαρμόζεται και για διευρυμένους πόρους, ευρυαγγείες και λεπτές ρυτίδες.
Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Member of European dermatology Academy
Μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
τ.Ιατρός Νοσ. “Α.Συγγρός“
τ.Ιατρός st.Thomas` Hospital, King`s College, Λονδίνο