ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΧΟΣ ΜΕ ΚΡΥΟΛΙΠΟΛΥΣΗ

Kriolipolisi 1

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “0ι γιατροί της πόλης μας” στο τεύχος Απριλίου 2017.

1. Τι είναι η 3D-κρυολιπόλυση;

Η 3D-κρυολιπόλυση αποτελεί μια νέα, καινοτόμα θεραπεία που αποσκοπεί στη μείωση του τοπικού συσσωρευμένου λίπους και δίνει ικανοποιητικά και μόνιμα αποτελέσματα σε 1-3 συνεδρίες. Με τη χρήση ελεγχόμενου ψύχους, αναρρόφησης και laser led 635nm, στοχεύει στη μείωση του υποδόριου λίπους σε δύσκολα σημεία του σώματος, τα οποία δε ανταποκρίνονται στις δίαιτες και τη γυμναστική.

2. Ποιος είναι ο τρόπος δράσης της κρυολιπόλυσης;

Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι τα λιποκύτταρά μας είναι πιο ευαίσθητα σε σχέση με άλλα κύτταρα του σώματος μας, όταν αυτά ψυχθούν με ελεγχόμενο τρόπο. Έτσι ο αριθμός των λιποκυττάρων στην ψυχόμενη περιοχή μειώνεται, χωρίς να υποστούν βλάβη οι παρακείμενοι ιστοί (νεύρα, αγγεία, μύες, δέρμα). Στη συνέχεια τα νεκρά λιποκύτταρα αποβάλλονται με φυσικό τρόπο μέσω του μεταβολικού συστήματος του οργανισμού μας, με τελικό αποτελέσματα τη μείωση των λιποαποθηκών σε ποσοστό από 20-40%.
Η μέθοδος αυτή έχει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) και είναι το νέο όπλο της αισθητικής ιατρικής εναντίον της τοπικής συσσώρευσης λίπους. Είναι μια ακίνδυνη, χωρίς νυστέρι, μείωση των λιποκυττάρων.

3. Ποιος είναι ο τρόπος εφαρμογής;

Ο δερματολόγος θα κρίνει, αν θα χρησιμοποιήσει 1 η 2 κεφαλές αναρρόφησης οι οποίες θα ψύξουν την επιθυμητή περιοχή με το υποδόριο λίπος, αφού προηγουμένως εφαρμόσει μια ειδική προστατευτική μεμβράνη.

4. Πόσο διαρκεί η συνέδρια;

Η συνεδρία διαρκεί από 45 ως 60 λεπτά.

5. Είναι επώδυνη ή επικίνδυνη η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη. Στην αρχή της συνεδρίας υπάρχει μια ήπια αίσθηση τραβήγματος του δέρματος, αλλά σε 1-2 λεπτά ο ασθενής αρχίζει να μην αισθάνεται απολύτως τίποτα, λόγω της αναισθητοποίησης που προκαλεί το ελεγχόμενο ψύχος.

6. Πόσες συνεδρίες χρειάζονται ανά περιοχή;

Χρειάζονται μόνο 1-3 συνεδρίες στην ίδια ανατομική περιοχή (π.χ. «ψωμάκια», κοιλιά κτλ.).

7. Σε ποιες περιοχές μπορεί να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη θεραπεία κρυολιπόλυσης;

Η κρυολιπόλυση μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε κάθε ανατομική περιοχή του σώματος, όπως οι μηροί, τα «ψωμάκια», η κοιλιά, τα «love handles», τα «μπράτσα», το στήθος, τα γόνατα, η πλάτη κτλ.

8. Κάθε πότε επαναλαμβάνεται η θεραπεία;

Μετά τις 30 ημέρες μπορεί να γίνει επανάληψη της συνεδρίας στην ίδια ανατομική περιοχή.

9. Πότε φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται προοδευτικά ορατά από τις πρώτες 15-30 ημέρες και ολοκληρώνονται σε 3-5 μήνες.
Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι με την πρώτη συνεδρία η μείωση του υποδόριου λίπους μπορεί να είναι της τάξεως 15-20% με το μέγιστο δυνατό το 25-40%.

10. Υπάρχουν επιπλοκές με τη μέθοδο της κρυολιπόλυσης;

Η 3D κρυολιπόλυση είναι μια ασφαλής μη επεμβατική μέθοδος μείωσης του τοπικού λίπους χωρίς παρενέργειες. Αμέσως μετά τη θεραπεία υπάρχει ένα ήπιο ερύθημα («κοκκινίλα»), το οποίο υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες και ίσως μειωμένη αισθητικότητα περιοχής, η οποία επανέρχεται σε λίγα λεπτά. Δεν απαιτείται χρόνος ανάρρωσης και μπορεί να επιστρέψετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες (εργασία, σωματική άσκηση κτλ).

11. Είμαι κατάλληλος-η για τη θεραπεία κρυολιπόλυσης;

Εάν ελέγχεται τη δίαιτά σας, δεν έχετε μεγάλη διαφορά από το κανονικό βάρος και έχετε τοπικό συσσωρευμένο λίπος το οποίο δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε με δίαιτα ή γυμναστική, τότε είστε κατάλληλος-η για την κρυολιπόλυση.

12. Η κρυολιπόλυση είναι μια μέθοδος που αντικαθιστά τη λιποαναρρόφηση;

Η λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται σε οργανωμένη κλινική. Το αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης σαφώς και είναι πιο άμεσο και καλύτερο και δεν μπορεί να την υποκαταστήσει καμία άλλη θεραπεία.
Όμως η λιποαναρρόφηση απαιτεί μια περίοδο ανάρρωσης, έχει σχετικά μεγαλύτερο κόστος και για κάποιο χρονικό διάστημα έχετε ορισμένες εκχυμώσεις (μελανιές) και οίδημα (πρήξιμο).

13. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες;

Σε αρκετές περιπτώσεις μπορούμε να συνδυάσουμε Vaccum Lipomassage για γρηγορότερη παροχέτευση των κατεστραμένων λιποκυττάρων από τον οργανισμό μέσω της λεμφικής κυκλοφορίας. Επίσης ενδείκνυται να συνδυαστεί με μηχάνημα ραδιοσυχνοτήτων για παράλληλη σύσφιξη της επιδερμίδας.

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Member of European dermatology Academy
Μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών