ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ – ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι τα κονδυλώματα, η σύφιλη, η κολπίτιδα, η γονόρροια και ο έρπης γεννητικών οργάνων.

Τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζουν τα κονδυλώματα στις μέρες μας. Ο ιός που είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση κονδυλωμάτων είναι ο HPV (Human Papilloma Virus).
Από τους 200 διαφορετικούς τύπους του ιού HPV, περίπου 40 σχετίζονται με το γεννητικό σύστημα. Από αυτούς, οι τύποι 16 και 18 είναι υψηλού κινδύνου και ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι 6 και 11 είναι οι πιο συχνοί από τους καλοήθεις και ευθύνονται για το 90% εμφάνισης γεννητικών κονδυλωμάτων.

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι το σύμπτωμα της πάθησης που οφείλεται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) ο οποίος είτε προκαλεί τα οξυτενή κονδυλώματα, δηλαδή αυτά που εμφανίζονται στα έξω γεννητικά όργανα, είτε αυτά που ευθύνονται για προκαρκινικές αλλοιώσεις στα έσω γεννητικά όργανα. Εμφανίζονται συνήθως στο δέρμα των γεννητικών οργάνων, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως τους βλεννογόνους του αναπνευστικού και του κάτω τμήματος του παχέος εντέρου. Η μετάδοση των κονδυλωμάτων γίνεται κυρίως με σεξουαλική επαφή και προσβάλλει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες.

Πώς τα αναγνωρίζουμε;

Έχουν τη μορφή μικρών διογκώσεων, ή μπορεί να είναι και επίπεδα, μικρά σαν κεφάλι καρφίτσας ή και μεγαλύτερα, μεμονωμένα ή πολλά μαζί. Συνήθως έχουν ανώμαλη επιφάνεια και είναι στο χρώμα του δέρματος.

Πώς θεραπεύονται;

Η θεραπεία από το δερματολόγο – αφροδισιολόγο αφορά την εξάλειψη των συμπτωμάτων, καθώς ο ιός παραμένει για πάντα στον οργανισμό, από τη στιγμή που εμφανίζεται. Η θεραπεία Kondylomata 2μπορεί να γίνει: με LASER CΟ2, με χρήση διαθερμοπηξίας με ραδιοσυχνότητες, κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, με χημικές ουσίες (π.χ. ποδοφυλλοτοξίνη – ιμικουιμόδη – ιντερφερόνη κτλ) και χειρουργικά.

Η αντιμετώπιση των οξυτενών κονδυλωμάτων με τη χρήση LASER διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αποτελεί την πιο ανώδυνη, ταχύτατη, αναίμακτη και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας. Με το συγκεκριμένο LASER επιτυγχάνεται ακριβής εξάχνωση των βλαβών, χωρίς να επηρεάζονται οι γειτονικοί υγιείς ιστοί, χάρη στην εστιασμένη δέσμη φωτός που διαθέτει.

Ποια μέτρα πρόληψης υπάρχουν;

Συνιστάται προληπτικά κολποσκόπηση, ορθοσκόπηση ή ουρηθροσκόπηση μετά την αφαίρεση των εξωτερικών κονδυλωμάτων, ανάλογα με τη θέση εντόπισής τους κάθε φορά. Επίσης, τα τελευταία χρόνια τα εμβόλια κατά του HPV, αποτελούν ένα νέο όπλο για την πρόληψη από τις επιπτώσεις του ιού.

Χρήσιμες πληροφορίες συνοπτικά:

  • Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόληψη μέσω της χρήσης προφυλακτικού αλλά και με το εμβόλιο που προστατεύει από τα στελέχη του ιού που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της Kondylomata 3μήτρας ή του ορθού.
  • Ο εμβολιασμός με το HPV εμβόλιο πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών μπορεί να προφυλάξει από τον ιό.
  • Τα στοιχεία λένε ότι 70% των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων θα προσβληθεί από κάποιον τύπο του ιού HPV.
  • Οι υποτροπές είναι συχνές και συνεπώς πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση από το δερματολόγο-αφροδισιολόγο.
  • Η σωστή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα και από το έντονο σωματικό και ψυχολογικό στρες θα βοηθήσουν τον οργανισμό να ανακάμψει.

 

 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ¨ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΣ¨ ΣΤΙΣ 1-3-17