ΚΗΛΙΔΕΣ – ΠΑΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Patra 96

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ABOUT” ΤΟ ΦΘΗΝΟΠΩΡΟ 2016.

 

Οι κηλίδες είναι καλοήθεις χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος, που εμφανίζονται σταδιακά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και είναι συνήθως αποτέλεσμα πρόωρης ή φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και κυρίως λόγω της χρόνιας έκθεσης στον ήλιο.

Οι πανάδες (ιατρικός όρος / Μέλασμα) είναι δερματικές βλάβες χρώματος καφέ, μεγέθους μεγαλύτερου από τις κηλίδες και σχήματος ασαφώς περιγεγραμμένου. Η εμφάνιση τους γίνεται αιφνίδια μετά από κάποια ορμονική διαταραχή, λήψη ή τοπική εφαρμογή φαρμάκων που αυξάνουν την φωτοευαισθησία δέρματος καθώς και κατά την εγκυμοσύνη. Η εμφάνισή τους σχετίζεται άμεσα με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία γι’αυτό και το πρόβλημα με τις υπερμελαγχρωματικές βλάβες γίνεται έντονα ορατό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το φθινόπωρο/χειμώνα υποστρέφουν.

Λόγω του ότι οι κηλίδες και οι πανάδες ανήκουν στην κατηγορία των υπερμελαγχρωματικών δερματικών αλλοιώσεων εμφανίζουν αρκετές ομοιότητες με τους σπίλους (ελιές) στην κλινική τους εικόνα χωρίς ωστόσο να έχουν το ίδιο μηχανισμό ανάπτυξης. Γι’αυτό η εξέταση των ασθενών, που προσέρχονται στο δερματολογικό ιατρείο με υποψία κηλίδων ή πανάδων πρέπει να γίνεται από κάποιον έμπειρο δερματολόγο, ώστε να τίθεται με σαφήνεια η διάγνωση που θα καθορίσει μετέπειτα και τη θεραπεία.

 

Τρόποι θεραπείας για κηλίδες:

 

CO2 Laser. Επιτυγχάνεται η εντοπισμένη εξάλλειψη των καστανόφαιων κηλίδων αφήνοντας ανέπαφο το γύρω υγιές δέρμα. Η επούλωση των επιφανειακών διαβρώσεων είναι τάχιστη και δεν αφήνει σημάδια.

Fractional CO2 Laser: Χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο δράσης του, μας επιτρέπει να αφαιρούμε μελαγχρωματικές βλάβες τόσο στις ανώτερες στιβάδες της επιδερμίδας όσο και στο βαθύτερο χόριο, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ανάπλαση δέρματος μέσω της παραγωγής νέου κολλαγόνου και ελαστίνης, δίνοντάς του νεανικότερη όψη.

Alexandrite Laser: Πολύ καλή τεχνική αφήνει ανέπαφο το υγιές δέρμα και η επούλωση των βλαβών είναι πολύ γρήγορη.

Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο: Κυρίως στις υπερκερατωσικού τύπου κηλίδες – πανάδες, αυτές δηλαδή που προεξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος.

Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους: Θα χρειαστεί συνδυασμός με λευκαντικές κρέμες και αρκετές συνεδρίες για την εξάλειψή τους.

Χημικά peeling: Kυρίως με τριχλωροοξεικό οξύ (TCA) πυκνότητας άνω του 25%.

 

Τρόποι θεραπείας για πανάδες:

 

Χημικά peeling: Χρησιμοποιούνται χημικά διαλύματα όπως το τριχλωροξικό οξύ, το γλυκολικό οξύ και το διάλυμα Jessner που πέρα από την καλή απολεπιστική τους δράση έχουν και έντονες αποχρωματικές ιδιότητες. Το καλύτερο χρονικό διάστημα έναρξης της θεραπείας είναι μετά το πέρας του καλοκαιριού.

Fractional CO2 Laser: Η εφαρμογή του ενδείκνυται ακόμη και για τις πιο βαθιές πανάδες στο χόριο, καθώς η δέσμη του Laser εισχωρεί σε βάθος στον υποδόριο ιστό.

Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους: Σε κύκλους τουλάχιστον 6-8 συνεδριών.
Εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων λευκαντικών ουσιών με συστατικά όπως η υδροκινόνη, η ισοτρετινοίνη, η vitamin C, η κορτιζόνη, το αζελαϊκό οξύ.

Όλες οι παραπάνω θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό για καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα. Η απόφαση του κατάλληλου θεραπευτικού πρωτοκόλλου αλλά και η εκτέλεσή του ανήκει αποκλειστικά σε έναν έμπειρο δερματολόγο. Σημαντική παράμετρος για την αποφυγή υποτροπών μετά από μία επιτυχημένη θεραπεία είναι η αποφυγή της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο και η χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.

 

Είτε έχετε κάποιο δερματολογικό πρόβλημα, είτε όχι, η επικοινωνία με τη δερματολόγο σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πόσες εναλλακτικές επιστημονικές προσεγγίσεις υπάρχουν για να βελτιώσετε και να διατηρήσετε την υγεία του δέρματός σας, σε κάθε ηλικία!

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2610 220 839  ή επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ