ΡΑΓΑΔΕΣ

Patra 97

333

Οι ραγάδες είναι μια μορφή ουλών που δημιουργούνται στην επιδερμίδα και έχουν συνήθως γραμμοειδή διάταξη. Οι ραγάδες μπορεί να έχουν το χρώμα του δέρματος ή εμφανίζουν μια ερυθροϊώδη απόχρωση όταν είναι πιο πρόσφατες. Πρόκειται για ουλές που εντοπίζονται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, καθώς το δέρμα πάνω από τις ραγάδες είναι φυσιολογικό. Αντιθέτως το χόριο και ο υποδόριος ιστός εμφανίζει ένα ρήγμα που οδηγεί στην εμφάνιση της ραγάδας. Ραγάδες εμφανίζονται μετά από αύξηση του σωματικού βάρους, απότομη αύξηση του ύψους κατά την εφηβεία, στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή από χρήση στεροειδών. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα αλλά συνήθως αναπτύσσονται σε σημεία του σώματος με συσσώρευση μεγάλης ποσότητας λίπους όπως στην κοιλιά, το στήθος, τους βραχίονες, τις μασχάλες, την πλάτη, έσω και έξω μηρούς, γοφούς και γλουτούς.

Η αντιμετώπιση των ραγάδων αποτελούσε πάντα πρόκληση στη δερματολογία, καθώς είναι από τα πιο δύσκολα δερματικά προβλήματα. Υπάρχουν διάφορες τοπικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των ραγάδων, όπως κρέμες, gel και λοσιόν κυρίως ενυδάτωσης. Δυστυχώς όμως αυτές οι μέθοδοι αντιμετώπισης ραγάδων απλά προλαμβάνουν , καθώς δεν απορροφώνται σε ικανοποιητικό ποσοστό αλλά και στο απαραίτητο βάθος για να δράσουν. Επίσης έχει εφαρμοστεί αντιμετώπιση ραγάδων με έγχυση οξέων βιταμίνης Α (ρετινοειδή) τοπικά αλλά και δερμοαπόξεση, με μικρά όμως αποτελέσματα. Οι πλέον αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των ραγάδων είναι οι εξής:

  1. Η αντιμετώπιση ραγάδων με fractional laser είναι η πιο ενδεδειγμένη και δημοφιλής θεραπεία για την αντιμετώπιση των ραγάδων και με αποτελέσματα που αγγίζουν υψηλά ποσοστά μείωσης μέχρι και στις λευκές ραγάδες. Με τη χρήση της πρωτοποριακής αυτής μεθόδου οι ραγάδες μπορούν να γίνουν παρελθόν, με τις ακτίνες του laser οι οποίες σαρώνουν την προβληματική περιοχή ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες και παράγεται κολλαγόνο και ελαστίνη. Έτσι, γίνεται ταχεία ανάπλαση του δέρματος και οι ραγάδες εξαφανίζονται σταδιακά. Χρειάζονται κατά μέσο όρο 5-6 συνεδρίες για την αντιμετώπιση ραγάδων – κάτι που εξαρτάται βέβαια και από την έκταση, το χρώμα και την ανεκτικότητα στη θεραπεία – με μεσοδιαστήματα αποθεραπείας γύρω στις 20-30 ημέρες. Τα ποσοστά εξαφάνισης μπορούν να φτάσουν μέχρι και 80% για τις λευκές ραγάδες, ενώ η πλήρης εξαφάνιση των κόκκινων ραγάδων είναι πλέον γεγονός.
  2. Η αντιμετώπιση ραγάδων με συνδυασμό fractional laser με PRP (Planet Rich Plasma). Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο αντιμετώπισης ραγάδων που συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του PRP  με τη δραστικότητα του fractional laser. Το PRP είναι μια μέθοδος η οποία αξιοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες των αυξητικών παραγόντων των αιμοπεταλίων που περιέχονται στο πλάσμα του αίματός μας. Οι αυξητικοί παράγοντες είναι πρωτεΐνες που προάγουν την αύξηση της διάρκειας ζωής των κυττάρων και ενισχύουν τις αντιοξειδωτικές κυτταρικές ικανότητες. Στο δέρμα μας ενισχύουν την επούλωση και αποκατάσταση των φθαρμένων ιστών.  Εφαρμόζεται αρχικά το fractional laser στις περιοχές που εμφανίζονται οι ραγάδες και στη συνέχεια εγχύετι είτε με ενέσεις είτε με micro needling (Dermapen) το διάλυμα του πλάσματος με έναν ενεργοποιητή, δημιουργώντας έτσι κανάλια για να εισέλθει το υλικό στις περιοχές του σώματος που έχουμε ραγάδες.   Και οι δύο θεραπείες αντιμετώπισης ραγάδων γίνονται μαζί, σε μία συνεδρία και το αποτέλεσμα της ανάπλασης είναι πιο ολοκληρωμένο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί και τα αποτελέσματα να είναι πιο άμεσα και να μειωθεί ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται.
  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ 2016 ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΒΟUT

 

 

Είτε έχετε κάποιο δερματολογικό πρόβλημα, είτε όχι, η επικοινωνία με τη δερματολόγο σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πόσες εναλλακτικές επιστημονικές προσεγγίσεις υπάρχουν για να βελτιώσετε και να διατηρήσετε την υγεία του δέρματός σας, σε κάθε ηλικία!

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2610 220 839  ή επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ