ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

SUNBATHING1

Η δερματολόγος Χαριτίνη Πετροπούλου, διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών παρουσιάζει παρακάτω κάποιους κανόνες προστασίας του δέρματος για το καλοκαίρι.

Μέτρα που πρέπει να λάβετε:

1. Ισορροπημένη διατροφή: Ακολουθείστε κατά τους θερινούς μήνες μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Να καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά και βάλτε στη διατροφή σας περισσότερα αυγά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

2. Επαρκής ενυδάτωση: Καταναλώνετε καθημερινά, κατά μέσο όρο, 8-10 ποτήρια νερό. Το νερό διατηρεί την επιδερμίδα ελαστική και υγιή.

3. Επιλογή αντηλιακού: Η επιλογή του αντηλιακού δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πάρα πολλά. Κάντε την επιλογή σας, δίνοντας σημασία, όχι μόνο στο SPF, αλλά και στο φάσμα της ακτινοβολίας, από το οποίο σας προστατεύει το προϊόν- επιλέξτε ένα προϊόν ευρέος φάσματος, που προστατεύει δηλαδή από τις ακτίνες UVA, UVB και το μπλε φως. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν ανάγκη από μεγαλύτερο δείκτη προστασίας (SPF50), ενώ τα πιο σκουρόχρωμα δέρματα, μπορούν να καλυφθούν με ένα αντηλιακό με δείκτη 30. Τα αντηλιακά προϊόντα φέρουν φίλτρα νέας τεχνολογίας, εξασφαλίζουν ενυδάτωση μακράς διάρκειας και ενισχύουν την άμυνα του δέρματος απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και τα σημάδια γήρανσης.

4. Τρόπος χρήσης του αντηλιακού: Να βάζετε αντηλιακό 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, φροντίζοντας να επαναλαμβάνετε την επάλειψη ανά 2 ώρες ή μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα. Επανάληψη της επάλειψης θα χρειαστείτε επίσης, αν επιδίδεστε σε κάποιο σπορ στην παραλία, καθώς η έντονη εφίδρωση απομακρύνει το προστατευτικό στρώμα του αντηλιακού.
Φροντίστε σε κάθε επάλειψη να χρησιμοποιείτε αρκετή ποσότητα για όλα τα εκτεθειμένα τμήματα του σώματος στον ήλιο. Σε περίπτωση εγκαύματος, χρησιμοποιείτε  ενυδατικό γαλάκτωμα (κάθε μία ώρα), ενώ σε πιο βαριά εγκαύματα κάντε χρήση κορτιζονούχων σκευασμάτων (σε μορφή αφρού ή κρέμας).

5. Άλλα μέτρα ηλιοπροστασίας:. Το αντηλιακό από μόνο του δεν αρκεί. Να χρησιμοποιείτε καπέλο με γείσο (η σκιά του να καλύπτει το πρόσωπο), γυαλιά ηλίου και ομπρέλα θαλάσσης. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεστε αντηλιακό ακόμη και αν κάθεστε κάτω από την ομπρέλα.

6. Ενυδάτωση μετά την έκθεση στον ήλιο: Το συχνό ντους απομακρύνει τα λιπίδια από την επιδερμίδα και διαταράσσει την υδρολιπιδική ισορροπία του δέρματος. Μετά την ηλιοθεραπεία και το ντους, χρησιμοποιήστε ένα after sun. Τα προϊόντα για μετά τον ήλιο είναι έντονα ενυδατικά και πλούσια  σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι βοηθούν στη διατήρηση του μαυρίσματος. Προσέξτε επίσης, τα σαπούνια που χρησιμοποιείτε- επιλέξτε ενυδατικά αφρόλουτρα ή ουδέτερα σαπούνια.

7. Προστασία των μαλλιών σας από τον ήλιο

Τα μαλλιά εκτίθενται σε έντονο ηλιακό φως το καλοκαίρι και ως αποτέλεσμα αφυδατώνονται πολύ γρήγορα και χάνουν τη λάμψη. Ο ήλιος δεν είναι ο μόνος εχθρός των μαλλιών το καλοκαίρι. Το αλμυρό θαλασσινό νερό και το χλωριωμένο νερό της πισίνας συμβάλλουν επίσης στην ταχύτερη εξασθένιση των μαλλιών. 

Πώς να φροντίσετε τα μαλλιά σας το καλοκαίρι;

Μπορείτε να βρείτε ένα αντηλιακό προϊόν μαλλιών που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας. Το αντηλιακό για τα μαλλιά είναι συνήθως με τη μορφή αντηλιακού σπρέι μαλλιών, το οποίο εφαρμόζεται χωρίς πλύσιμο πριν εκτεθείτε στο ζεστό καλοκαιρινό ήλιο. Μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος προστασίας των μαλλιών σας είναι να φοράτε καπέλο το καλοκαίρι.

Επίσης, επειδή το θαλασσινό αλάτι και το χλωριωμένο νερό στις πισίνες βοηθούν στην ταχύτερη εξασθένιση των μαλλιών, μετά το μπάνιο, είναι επιθυμητό να ξεπλύνετε ξανά τα μαλλιά σας με καθαρό νερό.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες τα μαλλιά σας θα είναι όμορφα, υγιή και λαμπερά ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *