ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

1643642938601 558485659 Derma
Unnamed 11

Από την Χαριτίνη Πετροπούλου

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι αναμφισβήτητα μια πολύτιμη πηγή ενέργειας και ζωής για τον πλανήτη μας. Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας;

  • Ηλιακά εγκαύματα: Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα, ιδίως όταν δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα προφύλαξης. Τα ηλιακά εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν πόνο, φλεγμονή καθώς και μακροχρόνιες επιπτώσεις όπως πρόωρη γήρανση και αύξηση της πιθανότητας για καρκίνο του δέρματος. Η φωτογήρανση έγκειται στις ρυτίδες και στην απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος που προκαλούνται από την αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Καταστροφή των οφθαλμών: Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα μάτια, όπως καταστροφή του αμφιβληστροειδούς.
  • Αφυδάτωση: Η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση μέσω της έντονης εφίδρωσης και της συνεπακόλουθης απώλειας υγρών με απώτερη επιπλοκή τη θερμοπληξία.

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

  • Χρήση αντιηλιακών με φυσικά ή χημικά φίλτρα και υψηλό δείκτη προστασίας. Για να προστατευτεί το δέρμα από την UVA και την UVB ακτινοβολία συνίσταται η χρήση αντιηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF), με συχνή επανάληψη της επάλειψης και ειδικά μετά την επαφή με νερό ή ιδρώτα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Η εφαρμογή του αντιηλιακού πρέπει να γίνεται 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και η ποσότητα να είναι επαρκής.
  • Επιλογή κατάλληλων ενδυμάτων: Επιλέξτε ρούχα που να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος, φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου.
  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες αιχμής: Η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη από τις 10:00 έως τις 16:00, οπότε εκείνες τις ώρες αποφύγετε την έκθεση.
  • Επαρκής ενυδάτωση και σωστή διατροφή: Καταναλώστε επαρκή ποσότητα υγρών και αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν την αφυδάτωση.
  • Επισκεφτείτε τακτικά τον δερματολόγο σας: Η επίσκεψη στον δερματολόγο σας είναι απαραίτητη, διότι αυτός είναι ο ειδικός που θα μπορέσει να διακρίνει τυχόν αλλοιώσεις στο δέρμα σας και ακολούθως θα σας δώσει τις σωστές συμβουλές. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τους σπίλους σας για τυχόν αλλαγές, λόγω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, όμως με την κατάλληλη προσοχή και προφύλαξη, μπορούμε να προστατευτούμε από αυτές. Μην ξεχνάτε λοιπόν να προστατεύετε τον δέρμα σας από τον ήλιο καθημερινά και να ακολουθείτε τις συμβουλές των ειδικών.

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. ιατρός Νοσ.‘ Α.Συγγρός’
Μετεκ/σα στο St Thomas” Hospital, Λονδίνο
Μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας
Email: [email protected]
Site: www.dermaesthetics.gr
Facebook: Δερματολόγος Πάτρα – Charitini Petropoulou – Dermaesthetics
Instagram: dermaesthetics.gr

Unnamed 11 1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *