ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΚΑΙ LASER

Unnamed 6

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος ΑΝΟΙΞΗ 2021 στο περιοδικό ABOUT.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ  ΟΙ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ;
Οι ευρυαγγείες είναι μικρές φλέβες κόκκινες ή μπλε. Μπορεί να υπάρχουν παντού στο σώμα, αλλά συνήθως εμφανίζονται στα κάτω άκρα και το πρόσωπο. Αίτια εμφάνισής τους αποτελούν τα οιστρογόνα (εγκυμοσύνη – αντισυλληπτικά), η κληρονομικότητα, ο ήλιος, η γήρανση, η λανθασμένη χρήση κορτιζόνης καθώς και μηχανικοί παράγοντες και τραυματισμοί (ορθοστασία – χαλάουα).

ΠΩΣ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΟ LASER ΤΙΣ ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ;
Ο παλμός φωτός που εκπέμπει το laser, απορροφάται από τα αγγεία που στοχεύουμε. Η θερμοκρασία του αγγείου ανεβαίνει, παύει η κυκλοφορία του αίματος μέσα σε αυτό και το αγγείο απορροφάται σταδιακά από τον οργανισμό. Πριν την επιλεγμένη θεραπεία, το σωστό είναι να προηγηθεί έλεγχος των αγγείων (έγχρωμο Tripplex) ώστε να αποκλειστεί η ανεπάρκεια των σαφηνών φλεβών, διότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν υποτροπές. Επιπλέον, οι θεραπείες αυτές δεν ενδείκνυνται σε «μαυρισμένο» δέρμα, καθώς αυτό «ανταγωνίζεται» τα αγγεία στην απορρόφηση του laser.

ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΩΔΥΝΗ;
Οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται ένα ελαφρύ τσίμπημα, καθώς εκπέμπονται οι παλμοί φωτός laser. Δεν απαιτείται η χρήση τοπικού αναισθητικού. Το laser περιλαμβάνει ενσωματωμένο σύστημα ψύξης, το οποίο ψύχει την περιοχή θεραπείας λίγο πριν πέσει η δέσμη του laser, κάνοντας τη θεραπεία ανώδυνη.

ΠΟΣΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ;
Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από τον αριθμό, το μέγεθος καθώς και από το χρώμα των ευρυαγγειών. Συνήθως για τα λεπτά ροζ και κόκκινα αγγεία 1-2 συνεδρίες αρκούν, ενώ για τα μεγαλύτερα και πιο σκουρόχρωμα πιθανόν να απαιτηθούν περισσότερες με μεσοδιάστημα 30-40 ημέρες.

ΘΑ ΞΑΝΑΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ;
Αυτά που αντιμετωπίστηκαν με το laser φεύγουν δια παντός. Αν η αιτία όμως που προκάλεσε την εμφάνιση των αγγείων εξακολουθεί να υφίσταται, τότε είναι δυνατόν με την πάροδο του χρόνου να εμφανιστούν νέα αγγεία. Αυτά μπορούν να θεραπευτούν εξίσου αποτελεσματικά όπως τα αρχικά.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΩΝ;
Το κόστος εξαρτάται από την ένταση και την έκταση του προβλήματος και κατ’ επέκταση το είδος και τον αριθμό των προτεινομένων θεραπειών.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ LASER;
Το laser αποτελεί θεραπεία εκλογής καθώς:

  • Επιτρέπει τη θεραπεία περιοχών μεγάλης έκτασης με τη λιγότερη δυνατή ενόχληση
  • Δίνει γρήγορα και μακράς διάρκειας αποτελέσματα
  • Είναι αποτελεσματική σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος εντοπίζονται ευρυαγγείες
  • Μικρά αιμοφόρα αγγεία τα οποία αντιμετωπίζονται δύσκολα ή καθόλου με άλλες μεθόδους, ανταποκρίνονται πολύ καλά στη θεραπεία laser

 

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. ιατρός Νοσ.‘ Α.Συγγρός’
Μετεκ/σα στο St Thomas” Hospital, Λονδίνο
Μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας
Email: [email protected]
Site: www.dermaesthetics.gr
Facebook: Δερματολόγος Πάτρα – Charitini Petropoulou – Dermaesthetics
Instagram: dermaesthetics.gr