ΑΥΤΟΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΓΗΡΑΝΣΗ

Screen 2x

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό thebest.gr, 22/01/2020.

Η δερματολόγος Χαριτίνη Πετροπούλου διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών μας ενημερώνει, πώς οι αυτόλογες θεραπείες (PRP) συντελούν στην αντιγήρανση.

Οι αυτόλογες θεραπείες (PRP) επιβραδύνουν τη γήρανση με φυσικό τρόπο. Για πρώτη φορά μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα βλαστοκύτταρα και τους ινοβλάστες του δέρματος με βιοσυμβατά υλικά, χωρίς καμία παρενέργεια.

Κάτι τέτοιο είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί χάρη στα κύτταρα του οργανισμού μας, τα αιμοπετάλια, τα οποία περιλαμβάνονται στο αίμα μαζί με το πλάσμα (ορό). Τα αιμοπετάλια, απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες, όπως PDFG, TGF-β, VEFG, κυτταροκίνες κ.α. Έτσι ξεκινά η διαδικασία της επούλωσης ώστε να ενεργοποιηθούν οι ινοβλάστες που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, συμβάλλοντας στην ανάπλαση του δέρματος. Το πλάσμα είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και πολύτιμες θρεπτικές ουσίες.

Η μέθοδος

Λαμβάνουμε μικρή ποσότητα αίματος από τον ασθενή και στη συνέχεια κάνουμε φυγοκέντρηση. Το πλάσμα που παίρνουμε περιέχει αιμοπετάλια. Έπειτα από ειδική επεξεργασία το εγχύουμε σε επιλεγμένα σημεία με πολύ λεπτή βελόνα.

Οι ενδείξεις

Η μέθοδος χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πλήθους προβλημάτων σε πρόσωπο και σώμα (αφυδατωμένο και ταλαιπωρημένο δέρμα, φωτογήρανση, λεπτές ή βαθιές ρυτίδες, ουλές ακμής, μέλασμα, μαύροι κύκλοι, κηλίδες, ραγάδες). Βελτιώνεται ο τόνος και η υφή της επιδερμίδας και γενικά εξασφαλίζεται πλήρης αναζωογόνηση. Η αυτόλογη θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με Fractional Laser και Peelings για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι αντενδείξεις

Η διαδικασία δεν συνίσταται σε άτομα που πάσχουν από νοσήματα του ήπατος, του συνδετικού ιστού, από αιμοφιλία, χρόνια κνίδωση ή λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.

Τα πλεονεκτήματα

Η PRP είναι απόλυτα ασφαλής διότι βασίζεται σε χρήση αίματος του ίδιου ασθενούς. Είναι μη τοξική, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος να απορριφθεί από τον οργανισμό. Δεν χρειάζονται άλλα συστατικά ή υλικά για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τέλος, επιτυγχάνεται ταχύτερη επούλωση και αποκατάσταση του δέρματος λόγω του ότι εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες ανάπλασης του οργανισμού μας.

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. ιατρός Νοσ.‘ Α.Συγγρός’
Μετεκ/σα στο St Thomas’ Hospital, Λονδίνο
Μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας
Email: [email protected]
Site: www.dermaesthetics.gr
Τηλ. Ιατρείο Πάτρας: 2610 220839
Τηλ. Ιατρείο Ρίου: 2610 994960