ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Trixoptwsi 01

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στις 19/10 στο περιοδικό “ABOUT”.

Η τριχόπτωση είναι μία κατάσταση για την οποία ευθύνονται πολλοί διαφορετικοί παράγοντες, τόσο ενδογενείς (γενετικοί), όσο και εξωγενείς (διατροφή, άγχος, έλλειψη σιδήρου, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, κ.α.). Ειδικά στην περίπτωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, η βασική αιτία αραίωσης των μαλλιών είναι η κληρονομικότητα, δηλαδή συγκεκριμένα γονίδια που προκαλούν τη σταδιακή εξασθένηση των τριχοθυλακίων. Τα γονίδια αυτά όμως δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς με τον ίδιο τρόπο στις διαθέσιμες θεραπείες.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΤΕΣΤ;

Το γενετικό τεστ τριχόπτωσης μας βοηθάει να παρέχουμε μία προηγμένη, ασφαλή και αξιόπιστη εξατομικευμένη θεραπεία της τριχόπτωσης βασισμένη στο DNA του κάθε ασθενούς. Το τεστ αναλύει με απόλυτη ακρίβεια τα γονίδια που σχετίζονται με την αραίωση των μαλλιών και με αυτόν τον τρόπο μας επιτρέπει να προσαρμόζουμε τη θεραπεία ανά περίπτωση ώστε να επιτυγχάνουμε τη μέγιστη δράση της.

Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί 13 γονίδια και 48 γενετικές μεταλλάξεις τους, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση αλλά και στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤ;

Η διαδικασία εφαρμογής του τεστ είναι πολύ απλή και ανώδυνη. Με ειδικές αποστειρωμένες μπατονέτες, συλλέγουμε δείγμα σιέλου από τη στοματική κοιλότητα. Αποστέλλουμε το δείγμα σε πιστοποιημένο εργαστήριο μοριακής βιολογίας του εξωτερικού, όπου αναλύεται με σύγχρονες τεχνικές ανίχνευσης και ανάλυσης γενετικού υλικού (DNA). Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε πιθανές γενετικές μεταλλάξεις στα γονίδια που σχετίζονται με την τριχόπτωση και επηρεάζουν τον τρόπο μεταβολισμού των δεκάδων δραστικών ουσιών που διατίθενται για την αντιμετώπισή της.

ΣΕ ΤΙ ΥΠΕΡΕΧΕΙ Η ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Με την ανάλυση του DNA, σε ό,τι αφορά τα γονίδια που εμπλέκονται στις μεταβολικές οδούς των δραστικών ουσιών για τη θεραπεία των μαλλιών, μπορούμε να γνωρίζουμε ποιές δραστικές ουσίες θα είναι πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στην κάθε περίπτωση και σε ποιά δοσολογία. Επίσης, μπορούμε να γνωρίζουμε ποιές ουσίες να αποφύγουμε. Με το αποτέλεσμα του τεστ, προτείνουμε εξατομικευμένα σκευάσματα που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Με το γενετικό τεστ, έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε μία , ασφαλή και αξιόπιστη εξατομικευμένη θεραπεία της τριχόπτωσης με σκοπό τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος, την αποφυγή παρενεργειών και την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος σε θεραπείες στις οποίες είναι πιθανό να μην ανταποκριθείτε.

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Member of European dermatology Academy
Μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών