ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ (ΤΡΙΧΟΡΙΖΟΓΡΑΜΜΑ, ΓΕΝΕΤΙΚΟ TEST)

Trixoptosi 300x300 1

Δημοσιεύθηκε 01/04/2021 στο ηλεκτρονικό περιοδικό thebest.gr.

Η διάγνωση της τριχόπτωσης πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο δερματολόγο. Μπορεί να απαιτηθούν ειδικές αιματολογικές εξετάσεις (ορμονολογικός έλεγχος, σίδηρος, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ.), τριχοριζόγραμμα, γενετικό test (trichotest) ή βιοψία δέρματος (punchbiopsy) ανάλογα με τον τύπο της αλωπεκίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΙΧΟΡΙΖΟΓΡΑΜΜΑ;

Το τριχοριζόγραμμα αποτελεί μία μέθοδο διάγνωσης και παρακολούθησης των παθήσεων των τριχών. Βοηθάει στην παρατήρηση της μορφολογίας της τρίχας και δίνει στο δερματολόγο μια γενικότερη εικόνα της κατάστασης του τριχωτού. Πρόκειται για μια μέθοδο που προσφέρει ακριβή αποτελέσματα για την αντιμετώπιση των νόσων του τριχωτού της κεφαλής, ενώ επίσης βοηθάει στην παρακολούθηση της πορείας της πάθησης.

Ο θύλακας της τρίχας μπορεί να βρεθεί στις εξής φάσεις:  αναγενή, καταγενή, τελογενή φάση και  δυστροφική.  Γίνεται παρατήρηση στο μικροσκόπιο της μορφολογίας των
τριχικών ριζών αλλά και του στελέχους της τρίχας. Απεικονίζεται έτσι το σύνολο των τριχών που αποσπώνται από μία συγκεκριμένη περιοχή του τριχωτού της κεφαλής σε διάφορες φάσεις του κύκλου ζωής τους και καταγράφονται τα αντίστοιχα ποσοστά καθώς και άλλα μορφολογικά ευρήματα.

Στην αναγενή φάση βρίσκεται περίπου το 80-85% των τριχών σ΄ ένα φυσιολογικό τριχωτό κεφαλής. Σ΄ αυτό το στάδιο ο τριχικός θύλακας παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα και οι ρίζες των τριχών εμφανίζουν αυξημένη διάμετρο. Το τελογενές στάδιο αντιστοιχεί στη φάση ανάπαυσης με χαρακτηριστικό τη σταδιακή απόπτωση της τρίχας. Φυσιολογικά σε αυτό το στάδιο βρίσκεται το 10%-18% των τριχών στο τριχωτό της κεφαλής.

Αυτά τα αποτελέσματα μας βοηθούν να εξατομικεύσουμε τη θεραπεία που θα λάβει ο εκάστοτε ασθενής, έτσι ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ TEST (TRICHOTEST);

Η τριχόπτωση είναι μία κατάσταση για την οποία ευθύνονται πολλοί διαφορετικοί παράγοντες, τόσο ενδογενείς (γενετικοί), όσο και εξωγενείς (διατροφή, άγχος, έλλειψη σιδήρου, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, κ.α.). Ειδικά στην περίπτωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, η βασική αιτία αραίωσης των μαλλιών είναι η κληρονομικότητα, δηλαδή συγκεκριμένα γονίδια που προκαλούν τη σταδιακή εξασθένηση των τριχοθυλακίων. Τα γονίδια αυτά όμως δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς με τον ίδιο τρόπο στις διαθέσιμες θεραπείες.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΤΕΣΤ;

Το γενετικό τεστ τριχόπτωσης μας βοηθάει να παρέχουμε μία προηγμένη, ασφαλή και αξιόπιστη εξατομικευμένη θεραπεία της τριχόπτωσης βασισμένη στο DNA του κάθε
ασθενούς. Το τεστ αναλύει με απόλυτη ακρίβεια τα γονίδια που σχετίζονται με την αραίωση των μαλλιών και με αυτόν τον τρόπο μας επιτρέπει να προσαρμόζουμε τη θεραπεία ανά περίπτωση ώστε να επιτυγχάνουμε τη μέγιστη δράση της.

Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί 13 γονίδια και 48 γενετικές μεταλλάξεις τους, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση αλλά και στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤ;

Η διαδικασία εφαρμογής του τεστ είναι πολύ απλή και ανώδυνη. Το δείγμα αναλύεται με σύγχρονες τεχνικές ανίχνευσης και ανάλυσης γενετικού υλικού (DNA). Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε πιθανές γενετικές μεταλλάξεις στα γονίδια που σχετίζονται με την τριχόπτωση και επηρεάζουν τον τρόπο μεταβολισμού των δεκάδων δραστικών ουσιών που διατίθενται για την αντιμετώπισή της.

ΣΕ ΤΙ ΥΠΕΡΕΧΕΙ Η ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Με την ανάλυση του DNA μπορούμε να γνωρίζουμε ποιές δραστικές ουσίες θα είναι πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στην κάθε περίπτωση και σε ποιά
δοσολογία. Επίσης, μπορούμε να γνωρίζουμε ποιές ουσίες να αποφύγουμε. Με το αποτέλεσμα του τεστ, προτείνουμε εξατομικευμένα σκευάσματα που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Με αυτές τις διαγνωστικές μεθόδους, έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε μία ασφαλή και αξιόπιστη εξατομικευμένη θεραπεία της τριχόπτωσης με σκοπό τη μεγιστοποίηση του
αποτελέσματος, την αποφυγή παρενεργειών και την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος σε θεραπείες στις οποίες είναι πιθανό να μην υπάρξει ανταπόκριση.

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. ιατρός Νοσ.‘ Α.Συγγρός’
Μετεκ/σα στο St Thomas' Hospital, Λονδίνο
Μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας

Email: [email protected]
Site: www.dermaesthetics.gr
Facebook: Δερματολόγος Πάτρα – Charitini Petropoulou – Dermaesthetics
Instagram: dr.charitinipetropoulou