ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ: COVID-19 ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Aisthitiki Dermatologia 1024x633 2

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό thebest.gr στις 29/12/2020.

Τα αντισηπτικά αλλά και το συχνό πλύσιμο των χεριών αποτελούν τους πιο σύνηθες τρόπους αντιμετώπισης της εξάπλωσης του Covid-19.
Τον Covid-19 καταπολεμούν αποτελεσματικά τα αντισηπτικά χεριών με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα πάνω από 70%. Επίσης, αποτελεσματικά θεωρούνται τα προϊόντα με χλώριο που ενδείκνυνται μόνο για τις επιφάνειες, γιατί είναι πολύ ερεθιστικά για το δέρμα, καθώς και το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) που χρησιμοποιείται κυρίως ως απολυμαντικό πληγών και επιφανειών.
Επιπτώσεις στο Δέρμα από την χρήση αντισηπτικών

Με τα αλκοολούχα αντισηπτικά των χεριών μία πιθανή επίπτωση μπορεί να είναι η ξηροδερμία, η οποία μπορεί να καταλήξει σε δερματίτιδα εξ ’επαφής. Η δερματίτιδα εξ επαφής εκδηλώνεται με συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά και συμπεριλαμβάνουν ξηρότητα, ερεθισμό, κνησμό, απολέπιση, ρωγμές ή ακόμα και αιμορραγία και πόνο. Μία άλλη πιθανή επίπτωση είναι η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία οφείλεται στα λοιπά συστατικά των αντισηπτικών, αλλά είναι σπάνια. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το πλύσιμο των χεριών με καυτό νερό και το συνεχές στέγνωμα είτε στον καυτό αέρα είτε με κακής ποιότητας υφασμάτινες ή χάρτινες πετσέτες. Η δερματίτιδα είναι επίσης πιθανότερη σε όσους δεν χρησιμοποιούν τακτικά ενυδατικές κρέμες χεριών. Τα απολυμαντικά επιφανειών με χλώριο είναι ισχυρά και αποτελεσματικά, αλλά είναι ερεθιστικά όχι μόνο για το δέρμα, αλλά και για τους βλεννογόνους των αεραγωγών. Όσον αφορά το υπεροξείδιο του υδρογόνου, τα απολυμαντικά επιφανειών που το περιέχουν, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το δέρμα διότι
μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις όπως έγκαυμα, δερματικό ερεθισμό, φλύκταινες, κνησμό, δερματίτιδα.
Αντιμετώπιση:
1. Το πρώτο και κυριότερο μέσον καθαρισμού και απολύμανσης των χεριών και των επιφανειών είναι το πλύσιμο με σαπούνι και νερό.
2. Μην εκθέτετε μεγάλες επιφάνειες του σώματός σας στα αλκοολούχα αντισηπτικά. Ούτε να χρησιμοποιείτε φωτιστικό οινόπνευμα ως αντισηπτικό χεριών. Με το φωτιστικό οινόπνευμα υπάρχει κίνδυνος σοβαρού δερματικού εγκαύματος.
3. Να θυμάστε ότι τα αλκοολούχα αντισηπτικά είναι εύφλεκτα. Επομένως μην τα χρησιμοποιείτε δίπλα σε φωτιά, ούτε να ανάβετε τσιγάρο πριν στεγνώσουν εντελώς στο δέρμα σας.
4. Μην αφήνετε τα προϊόντα αυτά εκτεθειμένα στα μικρά παιδιά.
5. Να φοράτε ελαστικά γάντια και να έχετε ανοιχτά όλα τα παράθυρα όταν χρησιμοποιείτε χλωρίνη. Ιδανικά πρέπει να φοράτε και μάσκα και ειδικά προστατευτικά ματιών. Επειδή όμως οι περισσότεροι δεν το κάνουν αυτό, φροντίστε έστω να την μεταχειρίζεστε πολύ προσεκτικά, για να μην πεταχτούν σταγόνες προς το πρόσωπό σας.
6. Μην αναμιγνύετε την χλωρίνη με άλλα καθαριστικά, ούτε με οινόπνευμα. Να την αναμιγνύετε μόνο με κρύο νερό, να θυμάστε ότι το ζεστό νερό διαλύει το δραστικό συστατικό της χλωρίνης και την καθιστά αναποτελεσματική.
7. Μη ξεχνάτε να ενυδατώνετε συχνά τα χέρια σας και αν είναι δυνατόν μετά από κάθε πλύσιμο ή χρήση αντισηπτικού. Οι ειδικές κρέμες χεριών ενισχύουν τον δερματικό φραγμό δημιουργώντας μια προστατευτική στιβάδα με τα λιπίδια που περιέχουν.

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. ιατρός Νοσ.‘ Α.Συγγρός’
Μετεκ/σα στο St Thomas' Hospital, Λονδίνο
Μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας
Email: [email protected]
Site: www.dermaesthetics.gr
Facebook: Δερματολόγος Πάτρα – Charitini Petropoulou – Dermaesthetics
Instagram: dermaesthetics.gr