MASKNE ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: ΑΚΜΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Maskne

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ABOUT, τεύχος  Χειμώνα 2020.

Η χρήση της μάσκας αποτελεί παράγοντα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19. Η συνεχής χρήση της μάσκας μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της ακμής, φαινόμενο γνωστό ως «maskne».

Τι σημαίνει ο όρος «maskne»;

Η πολύωρη χρήση της μάσκας καλλιεργεί ένα μικρο-περιβάλλον αυξημένης υγρασίας και θερμότητας, πίεσης αλλά και τριβής. Άτομα που έχουν ήδη ευαισθησία – προδιάθεση σε ερεθισμούς ή τάση για ακμή κι άλλες δερματικές παθήσεις- μπορεί να παρατηρήσουν περαιτέρω ερεθισμό στην επιδερμίδα τους. Επίσης, η λιπαρότητα, το μακιγιάζ και οι ρύποι που μπορεί να συγκεντρωθούν κάτω από τη μάσκα, μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση εξανθημάτων και σε άτομα που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα ακμής. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πόροι των σμηγματογόνων αδένων φράζουν, το σμήγμα εγκλωβίζεται, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και έτσι εμφανίζονται οι ακνεϊκές βλάβες στην επιδερμίδα, όπως η κοινή ακμή, η ροδόχρους ακμή, η περιστοματική δερματίτιδα, οντότητες γνωστές πλέον με το όρο «maskne».

Επειδή δε μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση της μάσκας λόγω των συνθηκών, θαπρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες για την πρόληψη του φαινομένου maskne:

Η επιλογή της μάσκας είναι σημαντική.
Αποφεύγετε να φοράτε μάσκες από συνθετικά υλικά όπως νάυλον ή πολυεστέρα. Προτιμήστε αυτές που είναι κατασκευασμένες από βαμβάκι ή φυσικό μετάξι, να εφαρμόζουν σωστά, να είναι άνετες και να έχουν τουλάχιστον δυο στρώσεις του υλικού.

Καλό πλύσιμο ή αλλαγή της μάσκας. 
Η υφασμάτινη μάσκα θα πρέπει να πλένεται με υποαλλεργικά προϊόντα στους 60 βαθμούς μετά από κάθε χρήση και να σιδερώνονται πάντα, εκτός αν είναι μιας χρήσεως οπότε την πετάτε και ανανεώνετε με καινούρια.

Καλός καθαρισμός του προσώπου. 
Απαιτείται καθαρισμός του προσώπου πριν και μετά τη χρήση της μάσκας με ήπια καθαριστικά προϊόντα, χωρίς αρώματα. Ενυδατική κρέμα οπωσδήποτε πριν βάλετε και αφότου βγάλετε τη μάσκα. Κρατά το δέρμα ενυδατωμένο, αλλά επίσης δημιουργεί έναν φραγμό μεταξύ του προσώπου και της μάσκας μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ερεθισμών. Επειδή όμως το περιβάλλον κάτω από τη μάσκα είναι υγρό και υπερκκρίνεται σμήγμα, προτείνεται κυρίως μια σμηγματορυθμιστική κρέμα. Στα πολύ ξηρά δέρματα συστήνονται κρέμες με βάση τα κεραμίδια και το υαλουρονικό οξύ, αλλά κυρίως ο δερματολόγος θα συστήσει την κατάλληλη για τον τύπο του δέρματός σας. Εκτός από το πρόσωπο πολύ καλή ενυδάτωση χρειάζονται και τα χείλη σας με ειδικά προϊόντα.

Αποφύγετε το make-up
Πέραν του ότι η μάσκα προσώπου με την τριβή της σίγουρα θα αφαιρέσει ένα μέρος του make-up, σίγουρα θα προκαλέσει και περαιτέρω απόφραξη των πόρων. Εάν το make-up είναι απαραίτητο, τότε χρησιμοποιείστε μόνο προϊόντα που είναι μη φαγεσωρογόνα (non-comedogenic).

Μη χρησιμοποιείτε ισχυρά απολεπιστικά προϊόντα όπως σαλικυλικό οξύ, ρετινοειδή ή after shave, γιατί μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας. Εάν το πρόβλημα γίνει έντονο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο δερματολόγο, για τη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.
Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. ιατρός Νοσ.‘ Α.Συγγρός’
Μετεκ/σα στο St Thomas” Hospital, Λονδίνο
Μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας
Email: [email protected]
Site: www.dermaesthetics.gr
Facebook: Δερματολόγος Πάτρα – Charitini Petropoulou – Dermaesthetics
Instagram: dermaesthetics.gr