LUNCH TIME TREATMENTS – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ & ΣΩΜΑΤΟΣ

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ABOUT, ΑΝΟΙΞΗ 2018.

Η δερματολόγος Χαριτίνη Πετροπούλου, διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών θα αναπτύξει παρακάτω τις καινούργιες και δραστικές μεθόδους της αισθητικής δερματολογίας που αναφέρθηκαν στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο αντιγήρανσης στο Παρίσι το Φεβρουάριο 2018 (IMCAS 2018). Προτείνονται θεραπείες σε πρόσωπο και σώμα οι οποίες μπορούν να γίνουν σ’ ένα διάλλειμα από την εργασία μας!

  • Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την υφή του δέρματός μας, να μειώσουμε τις ρυτίδες και να εξαλείψουμε τις καφέ κηλίδες, που έχουν δημιουργηθεί στο πρόσωπό μας, μια πρωτοποριακή εφαρμογή της θεραπείας Fractional Laser προσφέρει ολική ανανέωση του προσώπου. H δράση του βασίζεται στην εξάχνωση των ιστών που έχουν υποστεί ζημιά και την αφαίρεση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος. Το laser «χαρτογραφεί» την επιδερμίδα σαν ένα πλέγμα αποτελούμενο από πολλά μικρά τμήματα (pixels) και στοχεύει μόνο σε αυτά που παρουσιάζουν την ένδειξη του προβλήματος, όπως π.χ. ουλές, χαλάρωση ή λεπτές γραμμές.
  • Αν έχουμε ανάγκη από άμεση τόνωση και σύσφιξη τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα, τότε οι ραδιοσυχνότητες (RF) αποτελούν την κατάλληλη θεραπεία. Η θερμότητα που διαχέεται στους ιστούς έχει σαν αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα να συρρικνωθούν, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου. Η θεραπεία αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε επίπεδο στομάχι, πιο λεπτούς γοφούς και μηρούς, ενώ  παράλληλα συντελεί και στην απώλεια πόντων. Σε περιοχές όπου υπάρχει τοπικό πάχος (μόνο του ή σε συνδυασμό με κυτταρίτιδα) η κρυολιπόλυση μπορεί να εφαρμοστεί με σημαντικά αποτελέσματα.
  • Αν μας ενοχλούν κάποια παραπανίσια παχάκια – «ψωμάκια» υπάρχει λύση ανώδυνη και χωρίς νυστέρι. Πρόκειται για τη μέθοδο Cavitation και Vacuum κατά την οποία με τη βοήθεια ειδικών κεφαλών πραγματοποιείται λεμφικό μασάζ στις περιοχές όπου εμφανίζεται τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα, σμιλεύοντας το σώμα. Μπορεί να συνδυαστεί επίσης, για καλύτερο αποτέλεσμα, με μια σειρά από ενέσεις μεσοθεραπείας, είτε με μερικές συνεδρίες ραδιοσυχνοτήτων.
  • Αν χρειαζόμαστε άμεση ενυδάτωση στο πρόσωπο και το σώμα την πιο δραστική λύση αποτελεί η εφαρμογή της μεσοθεραπείας, τα Skin boosters καθώς και το υαλουρονικό οξύ. Η μεσοθεραπεία αποτελούμενη από πολυβιταμινούχα σκευάσματα, τονώνει το δέρμα του προσώπου, ενώ βοηθά στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας στο σώμα. Πραγματοποιείται με μικρά τσιμπήματα και διαρκεί μερικά λεπτά. Επίσης η νέα κατηγορία ενέσιμων υλικών Skin Boosters που είναι το υβρίδιο ανάμεσα στα fillers (αυξητικά υλικά) και τα μεσοθεραπευτικά διαλύματα διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου. Τα νέα αυτά υλικά, περιέχουν ενισχυμένους αντιοξειδωτικούς παράγοντες και ακόμα υψηλότερη περιεκτικότητα σε υαλουρονικό οξύ με αποτέλεσμα να σμιλεύουν την επιδερμίδα του προσώπου ή του ντεκολτέ  και να προσδίδουν εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Το Υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως ενισχύοντας την επιδερμίδα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου, κάνει τα χείλη να φαίνονται πιο νεανικά και ενυδατωμένα ενώ παράλληλα βελτιώνει τις ρυτίδες «γεμίζοντάς τες».
  • Αν επιθυμούμε να σβήσουμε τις ενεργές ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας), το μεσόφρυο, ή το μέτωπο, τότε η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης (Βotox ή Dysport) δίνει τη λύση. Με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνας, ο γιατρός εγχύει το δημοφιλές ενέσιμο προϊόν στα σημεία που χρειάζεται και ακινητοποιεί τους μυς που προκαλούν τις ρυτίδες. Ένας μικρός ερεθισμός υποχωρεί 10 λεπτά μετά την εφαρμογή, ενώ επιστρέφετε αμέσως στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
  • Εάν έχουμε κάποιο βαθμό χαλάρωση και επιθυμούμε ένα mini lift χωρίς χειρουργική επέμβαση προτείνεi τη νέα και πολύ δημοφιλή μη επεμβατική τεχνική που βασίζεται στην υποδερμική ανόρθωση και σύσφιξη των χαλαρωμένων δερματικών ιστών με αναρτώμενα χειρουργικά νήματα PDO ή COG. Εφαρμόζεται σε πρόσωπο, λαιμό, διπλοσάγονο, παρειές, ζυγωματικά, αλλά και στο σώμα. Η εφαρμογή γίνεται ανώδυνα και αναίμακτα στο ιατρείο. Προσφέρει άμεση ανόρθωση προσώπου και σώματος χωρίς χειρουργικές τομές και δεν απαιτεί χρόνο αποθεραπείας.


Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
τ.Ιατρός Νοσ. “Α.Συγγρός”
τ.Ιατρός St.Thomas΄ Hospital, King΄s College, Λονδίνο
Member of European Dermatology Academy
Μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής κ΄ Δερματοχειρουργικής Εταιρείας