ΜΥΡΜΗΓΚΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

εσ Featur Ed Dermalaser

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “About”, άνοιξη 2017.

Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από το ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV και είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος. Σχηματίζονται όταν ο ιός εισβάλλει στο δέρμα, συνήθως μέσω μιας μικροσκοπικής πληγής ή αμυχής. Ο ιός προκαλεί την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Οι μυρμηγκιές είναι συνήθως στο χρώμα του δέρματος, αλλά μπορεί να είναι και πιο σκούρες. Μπορεί να έχουν τραχιά ή λεία επιφάνεια.

Οι τύποι μυρμηγκιών είναι:

  • Οι κοινές μυρμηγκιές που βρίσκονται στα δάκτυλα και στο πίσω μέρος των χεριών.
  • Οι μυρμηγκιές των παλαμών βρίσκονται στις παλάμες, όπως υποδηλώνει το όνομα.
  • Οι πελματιαίες μυρμηγκιές αναπτύσσονται στα πόδια, συνήθως τα πέλματα.
  • Οι επίπεδες μυρμηγκιές είναι συνήθως μικρότερες και πιο λείες, αναπτύσσονται σε μεγάλους αριθμούς, ακόμη και 20 έως 100 σε μια περιοχή. Οι επίπεδες μυρμηγκιές στα παιδιά απαντώνται συνήθως στο πρόσωπο.
  • Οι νηματοειδείς μυρμηγκιές συχνά βρίσκονται στο πρόσωπο.

Ο κίνδυνος μετάδοσης μυρμηγκιών στα παιδιά είναι αρκετά σημαντικός.

Οι ιοί που προκαλούν τις κοινές μυρμηγκιές μπορεί να μεταδοθούν από παιδί σε παιδί. Μόλις ο ιός μολύνει το δέρμα, συνήθως περνούν αρκετοί μήνες για να γίνουν ορατές.
Μερικά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στις μυρμηγκιές από άλλα. Τα παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να κολλήσουν. Τα παιδιά που τρώνε τα νύχια τους δημιουργώντας μικροσκοπικές αμυχές στο δέρμα είναι επίσης πιο πιθανό να κολλήσουν. Αλλά ακόμη και τα παιδιά με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε ανάπτυξη μυρμηγκιών σε σχέση με άλλα.

Τα παιδιά αποκτούν τον ιό με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε τις πιθανότητες το παιδί να αναπτύξει μυρμηγκιές.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αποφύγετε αυτή τη παιδική δερματική πάθηση:

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να φορά σαγιονάρες σε δημόσια πισίνα και σε δημόσια ντους.
  • Στο σπίτι, αν κάποιος άλλος έχει ένα πρόβλημα με πελματιαίες μυρμηγκιές ψεκάστε ένα αραιό διάλυμα χλωρίνης στο ντους ή στην μπανιέρα μετά από κάθε χρήση και στη συνέχεια ξεπλύνετε.
  • Το κάθε παιδί με μυρμηγκιές πρέπει να έχει τη δική του πετσέτα.

Η θεραπεία των μυρμηγκιών στα παιδιά γίνεται κυρίως με laser και κρυοθεραπεία. Συχνά εμφανίζονται υποτροπές και η αντιμετώπιση των μυρμηγκιών στα παιδιά μπορεί να απαιτήσει αρκετό χρονικό διάστημα για την οριστική εξάλειψή τους.

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Member of European dermatology Academy
Μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών