ΑΚΜΗ

Akmi 121

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημεριδα “Οι γιατροι της πολης μας”, Οκτώβριος 2018.

Τι είναι η ακμή

Πρόκειται για μια δερματική πάθηση κατά την οποία παρατηρείται φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία και υποχωρεί σταδιακά, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις η ακμή μπορεί να εμφανιστεί και μετά την ηλικία των 20 χρόνων. Δεν επηρεάζει την υγεία μας, αλλά εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να αφήσει σημάδια και ουλές στο δέρμα μας. Η ακμή εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος, την πλάτη και τους ώμους. Συνήθως παρουσιάζεται με έντονη λιπαρότητα, μαύρα στίγματα (ανοιχτοί φαγέσωρες), λευκωπά σπυράκια (κλειστοί φαγέσωρες), κόκκινα σπυράκια (ερυθρές βλατίδες) και κόκκινα σπυράκια με λευκό κέντρο (φλύκταινες). Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν και οζίδια, κύστεις και ουλές. Είναι σημαντικό η ακμή να αντιμετωπιστεί νωρίς, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες δύσμορφες ουλές.

Μορφές ακμής

Η ακμή μπορεί να είναι ενεργός με φαγέσωρες, βλατίδες, φλυκταινίδια, κύστεις και οζίδια και μη ενεργός.

Θεραπείες ακμής

Ο δερματολόγος εκτιμά τη μορφή της ακμής και προτείνεται η κατάλληλη θεραπεία τοπική ή συστηματική. Η αντιμετώπιση της ακμής με τοπικά σκευάσματα ή από του στόματος θεραπεία, τις περισσότερες φορές κρίνεται απαραίτητη.

Τοπική θεραπεία ακμής

Η τοπική θεραπεία ακμής πραγματοποιείται με τοπικά αντιβιοτικά, ρετινοειδή, υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και άλλα σκευάσματα. Όλα αυτά αποστειρώνουν το δέρμα και βοηθούν στην αποκατάστασή του.

Συστηματική θεραπεία ακμής

Η συστηματική θεραπεία της ακμής γίνεται με αντιβιοτικά από το στόμα για 2-4 μήνες,

Στην κυστική ακμή που προκαλεί ουλές είναι απαραίτητη η χορήγηση ισοτρετονοίνης για 5-6 μήνες. Είναι μια θεραπεία που πρέπει να δίνεται αποκλειστικά από δερματολόγο ο οποίος και θα πρέπει να παρακολουθεί τον ασθενή στενά. Υπάρχουν κάποιες παρενέργειες των ρετινοειδών όπως για παράδειγμα η αύξηση της χοληστερίνης και πόνος στις αρθρώσεις.

Η ακμή μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με ορμονοθεραπεία όταν συνυπάρχουν πολυκυστικές ωοθήκες ή ορμονικές διαταραχές. Θεραπείες που βοηθούν επιπλέον στην ακμή είναι:

  • Βαθύς καθαρισμός
  • Peelings με TCA, AΗΑ, σαλικυλικό οξύ κά
  • Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους ή διαμάντια
  • Εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος
  • Laser Fractional Ultra Pulse CO2 (η πιο αποτελεσματική θεραπεία για ουλές)

Οι περιοχές που εφαρμόζεται οι θεραπείες είναι το πρόσωπο, η πλάτη και το στήθος. Ιδιαίτερα η θεραπεία με το Fractinal Laser Ultra Pulse CO2 τελευταίας γενιάς, του οποίου η στήλη εξάχνωσης έχει πολύ μικρή διάμετρο, περιορίζει την ιστική βλάβη που δημιουργεί κάθε μικρο–δέσμη Laser με αποτέλεσμα:

  • την καλύτερη ανοχή της θεραπείας από τον ασθενή
  • την πιο σύντομη ανάρρωση
  • τη μεγαλύτερη ασφάλεια
  • το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα

Η όλη διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης κάνοντας το δέρμα μας πιο φωτεινό, νεανικό και σφριγηλό.
Επίσης βοηθά στη συνολική βελτίωση της υφής του δέρματος καθώς συμβάλει στη μείωση των δυσχρωμιών, των ουλών και των διευρυμένων πόρων. Εννοείται πως η θεραπεία προσαρμόζεται ειδικά στις ανάγκες του κάθε δέρματος για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Member of European dermatology Academy
Μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών