ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”, 11/2017
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι τα κονδυλώματα, η σύφιλη, η κολπίτιδα, η γονόρροια και ο έρπης γεννητικών οργάνων.
Τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζουν τα κονδυλώματα.
ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ
Αποτελεί λοίμωξη του βακτηρίου Neisseria gonorrhea. Στο 90% των περιπτώσεων εμφανίζεται ως οξεία πυώδης έκκριση μπορεί όμως και να παραμείνει ασυμπτωματική. Το βακτήριο μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, έχει χρόνο επώασης 2-14 ημέρες και τα κύρια συμπτώματα της νόσου αποτελούν το άφθονο πυώδες έκκριμα από το σημείο που έγινε η μόλυνση, τα δυσουρικά ενοχλήματα και η περιφερική στην ευρύτερη περιοχή ενόχληση. Η διάγνωση τίθεται με εργαστηριακές εξετάσεις και κυρίως με την καλλιέργεια δείγματος από την περιοχή του πυώδους εκκρίματος. Για τη θεραπεία και τη ριζική αντιμετώπιση της λοίμωξης συνιστάται χορήγηση κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής.
ΜΗ ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ
Αποτελεί λοίμωξη που προκαλείται από διάφορους άλλους μικροοργανισμούς με κυριότερους ως προς τη συχνότητα : Clamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium, τριχομονάδες του κόλπου, αναερόβια μικρόβια, μυκητιάσεις απο Candida. Η περίοδος επώασης της νόσου είναι 10-30 ημέρες μετά την επαφή. Η κλινική εικόνα είναι παρόμοια με την εικόνα της γονοκοκκικής λοίμωξης, ενώ αρκετά συχνά μπορεί να μην αναφέρονται συμπτώματα. Η διάγνωση της νόσου και η ταυτοποίηση του υπεύθυνου μικροβίου γίνεται με καλλιέργεια του εκκρίματος. Γενικά για τη θεραπεία της μη γονοκοκκικής λοίμωξης συνιστάται κατάλληλη συστηματική αγωγή ανάλογα με το είδος του μικροοργανισμού.
ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Αποτελεί λοίμωξη από τον ιό του απλού έρπητα και προκαλεί ανάπτυξη φυσαλίδων και ελκών στη γεννητική περιοχή. Ο ιός μεταδίδεται με την άμεση επαφή και μέσω των εκκρίσεων. Η κλινική εικόνα της νόσου κατά την πρωτοπαθή εκδήλωση αποτελείται από γενικά συμπτώματα όπως πυρετός, κακουχία και μυαλγίες και από τοπικά συμπτώματα όπως άλγος, κνησμός, δυσουρικά ενοχλήματα, τοπικές φυσαλίδες και εξελκώσεις καθώς και αμφοτερόπλευρη λεμφαδενοπάθεια στη βουβωνική χώρα. Κατά τις υποτροπές της νόσου τα συμπτώματα είναι ηπιότερα συνήθως μόνο τοπικά, ενώ πολλές φορές η υποτροπή κυρίως στις γυναίκες δεν γίνεται αντιληπτή. Η διάγνωση της νόσου βασίζεται στην καλλιέργεια και σε νεότερες μεθόδους όπως η PCR. Η θεραπεία είναι είτε τοπική είτε συστηματική με αντιική αγωγή και συνιστάται τόσο στην πρωτοπαθή εκδήλωση της νόσου όσο και στις υποτροπές.
ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ-HPV ΛΟΙΜΩΞΗ
Ο ιός που είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση κονδυλωμάτων είναι ο HPV (Human Papilloma Virus).
Από τους 200 διαφορετικούς τύπους του ιού HPV, περίπου 40 σχετίζονται με το γεννητικό σύστημα. Από αυτούς, οι τύποι 16 και 18 είναι υψηλού κινδύνου και ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι 6 και 11 είναι οι πιο συχνοί από τους καλοήθεις κι ευθύνονται για το 90% εμφάνισης γεννητικών κονδυλωμάτων.
Τι είναι τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα είναι το σύμπτωμα της πάθησης που οφείλεται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) ο οποίος είτε προκαλεί τα οξυτενή κονδυλώματα, δηλαδή αυτά που εμφανίζονται στα έξω γεννητικά όργανα, είτε αυτά που ευθύνονται για προκαρκινικές αλλοιώσεις στα έσω γεννητικά όργανα. Εμφανίζονται συνήθως στο δέρμα των γεννητικών οργάνων, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως τους βλεννογόνους του αναπνευστικού και του κάτω τμήματος του παχέος εντέρου. Η μετάδοση των κονδυλωμάτων γίνεται κυρίως με σεξουαλική επαφή και προσβάλλει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες.
Πώς τα αναγνωρίζουμε;
Έχουν τη μορφή μικρών διογκώσεων, ή μπορεί να είναι και επίπεδα, μικρά σαν κεφάλι καρφίτσας ή και μεγαλύτερα, μεμονωμένα ή πολλά μαζί. Συνήθως έχουν ανώμαλη επιφάνεια και είναι στο χρώμα του δέρματος.
Πώς θεραπεύονται;
Η θεραπεία από τον Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο αφορά την εξάλειψη των συμπτωμάτων, καθώς ο ιός παραμένει για πάντα στον οργανισμό, από τη στιγμή που εμφανίστηκε. Η θεραπεία μπορεί να γίνει με: CΟ2 LASER, εξάχνωση με χρήση διαθερμοπηξίας, κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, με χημικές ουσίες (π.χ. ποδοφυλλοτοξίνη- ιμικουιμόδη- ιντερφερόνη κτλ) και χειρουργικά.
Η αντιμετώπιση των οξυτενών κονδυλωμάτων με τη χρήση laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αποτελεί την πιο ανώδυνη, ταχύτατη, αναίμακτη και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας. Με το συγκεκριμένο laser επιτυγχάνεται ακριβής εξάχνωση των βλαβών, χωρίς να επηρεάζονται οι γειτονικοί υγιείς ιστοί, χάρη στην εστιασμένη δέσμη φωτός που διαθέτει.
Ποιά μέτρα πρόληψης υπάρχουν;
Συνιστάται προληπτικά κολποσκόπηση, ορθοσκόπηση ή ουρηθροσκόπηση μετά την αφαίρεση των εξωτερικών κονδυλωμάτων, ανάλογα με τη θέση εντόπισής τους κάθε φορά.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια τα εμβόλια κατά του HPV, των κονδυλωμάτων αλλά και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αποτελούν ένα νέο όπλο για την πρόληψη από τις επιπτώσεις του ιού. Τελευταία κυκλοφόρησε και στη χώρα μας το 9δύναμο εμβόλιο που καλύπτει περισσότερους τύπους του HPV.
Χρήσιμες πληροφορίες συνοπτικά:
·Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόληψη μέσω της χρήσης προφυλακτικού αλλά και με το εμβόλιο που προστατεύει από τα στελέχη του ιού που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του ορθού.
·Ο εμβολιασμός με το HPV εμβόλιο πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών μπορεί να προφυλάξει από τον ιό.
·Τα στοιχεία λένε ότι 70% των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων θα προσβληθεί από κάποιον τύπο του ιού HPV.
·Οι υποτροπές είναι συχνές και συνεπώς πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση από τον ιατρό.
·Η σωστή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα και από το έντονο σωματικό και ψυχολογικό στρες θα βοηθήσουν τον οργανισμό να ανακάμψει.
Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Member of European dermatology Academy
Μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
τ.Ιατρός Νοσ. “Α.Συγγρός“
τ.Ιατρός st.Thomas` Hospital, King`s College, Λονδίνο