ΡΑΓΑΔΕΣ: ΜΟΝΙΜΗ Ή ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΒΛΑΒΗ;

Img17 594

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ABOUT στο φθινοπωρινό τεύχος

Οι ραγάδες είναι μια μορφή ουλών που δημιουργούνται στην επιδερμίδα και έχουν συνήθως γραμμοειδή διάταξη. Οι ραγάδες μπορεί να έχουν το χρώμα του δέρματος ή εμφανίζουν μια ερυθροϊώδη απόχρωση όταν είναι πιο πρόσφατες. Πρόκειται για ουλές που εντοπίζονται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, καθώς το δέρμα πάνω από τις ραγάδες είναι φυσιολογικό. Αντιθέτως το χόριο και ο υποδόριος ιστός εμφανίζει ένα ρήγμα που οδηγεί στην εμφάνιση της ραγάδας.

Ραγάδες εμφανίζονται μετά από:
1. απότομη αύξηση του σωματικού βάρους ή του ύψους κατά την εφηβεία
2. στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή
3. από χρήση στεροειδών.

Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνήθως αναπτύσσονται στην κοιλιά, το στήθος, τους βραχίονες, τις μασχάλες, την πλάτη, έσω και έξω μηρούς, γοφούς και γλουτούς.

Η αντιμετώπιση των ραγάδων αποτελούσε πάντα πρόκληση στη δερματολογία, καθώς είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα. Υπάρχουν διάφορες τοπικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των ραγάδων, όπως κρέμες, gel και λοσιόν κυρίως ενυδάτωσης. Δυστυχώς όμως αυτές οι μέθοδοι αντιμετώπισης ραγάδων απλά προλαμβάνουν, καθώς δεν απορροφώνται σε ικανοποιητικό ποσοστό αλλά και στο απαραίτητο βάθος για να δράσουν. Οι πλέον αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των ραγάδων είναι οι εξής:

1. FRACTIONAL LASER:
Είναι η πιο ενδεδειγμένη και δημοφιλής θεραπεία με αποτελέσματα που αγγίζουν υψηλά ποσοστά μείωσης μέχρι και στις λευκές ραγάδες. Με τη χρήση του laser στην προβληματική περιοχή ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες και παράγεται κολλαγόνο και ελαστίνη. Έτσι γίνεται ταχεία ανάπλαση του δέρματος και οι ραγάδες εξαφανίζονται σταδιακά. Χρειάζονται κατά μέσο όρο 5-6 συνεδρίες για την αντιμετώπισή τους – κάτι που εξαρτάται βέβαια και από την έκταση, το χρώμα και την ανεκτικότητα στη θεραπεία – με μεσοδιαστήματα αποθεραπείας γύρω στις 30 ημέρες. Τα ποσοστά εξαφάνισης μπορούν να φτάσουν μέχρι και 80% για τις λευκές ραγάδες, ενώ υπάρχει πλήρης εξαφάνιση των κόκκινων ραγάδων.

2. FRACTIONAL LASER ΜΕ PRP (PLANET RICH PLASMA):
Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο αντιμετώπισης ραγάδων που συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του PRP  με τη δραστικότητα του Fractional laser. Το PRP είναι μια μέθοδος η οποία αξιοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες των αυξητικών παραγόντων των αιμοπεταλίων που περιέχονται στο πλάσμα του αίματος. Οι αυξητικοί παράγοντες είναι πρωτεΐνες που προάγουν την αύξηση της διάρκειας ζωής των κυττάρων και ενισχύουν τις αντιοξειδωτικές κυτταρικές ικανότητες. Ενισχύουν την επούλωση και αποκατάσταση των φθαρμένων ιστών. Εφαρμόζεται αρχικά το Fractional laser στις περιοχές που εμφανίζονται οι ραγάδες και στη συνέχεια εγχύεται είτε με ενέσεις είτε με micro needling (Dermapen) το διάλυμα του πλάσματος, δημιουργώντας έτσι κανάλια για να εισέλθει το υλικό στις προβληματικές περιοχές.  Και οι δύο θεραπείες αντιμετώπισης ραγάδων γίνονται μαζί σε μία συνεδρία και το αποτέλεσμα της ανάπλασης είναι πιο ολοκληρωμένο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί και τα αποτελέσματα να είναι πιο άμεσα και να μειωθεί ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται.

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. ιατρός Νοσ.‘ Α.Συγγρός’
Μετεκ/σα στο St Thomas' Hospital, Λονδίνο
Μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας
Email: [email protected]
Site: www.dermaesthetics.gr
Facebook: Δερματολόγος Πάτρα – Charitini Petropoulou – Dermaesthetics
Instagram: dr.charitinipetropoulou