ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Onixomikitiasi 2 960x565 1

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2021 στο περιοδικό ABOUT.

Οι πιο συνηθισμένες μυκητιάσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι μυκητιάσεις του άκρου ποδός, των μηρογεννητικών περιοχών και του κορμού με κυριότερη, την ποικιλόχρου πιτυρίαση.
Ποικιλόχρους πιτυρίαση
Μια από τις πιο συχνές καλοκαιρινές μυκητίασεις είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση. Λευκωπές, ερυθρές ή καφεοειδείς βλάβες μπορεί να εμφανιστούν στον αυχένα, τους ώμους, το θώρακα ή την πλάτη. Σπάνια προσβάλλουν το πρόσωπο. Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη μυκητίαση που προσβάλλει κυρίως έφηβους και ενήλικες. Η συγκεκριμένη μυκητίαση έχει αυξημένο ποσοστό υποτροπών.
Μυκητίαση των μηρογεννητικών πτυχών
Πρόκειται για μυκητίαση πεζοπόρων, ποδηλατών και παχύσαρκων ατόμων. Αρχίζει  με καύσος, ερυθρότητα και μικρή απολέπιση στο εσωτερικό των μηρών. Επιδεινώνεται με την αυξημένη θερμοκρασία, τον ιδρώτα και την τριβή. Με κατάλληλη αγωγή θεραπεύεται σε μερικές εβδομάδες. Πρέπει να αποφεύγετε τα πολύ στενά παντελόνια και τα συνθετικά εσώρουχα.
Παθήσεις των ποδιών
Οι μυκητιάσεις αυτές παρατηρούνται συχνά  στις μεσοδακτύλιες  πτυχές και πέλματα  λόγω της αυξημένης εφίδρωσης.  Μπορεί να σχηματιστούν ερυθρές βλάβες ή φυσαλίδες με κνησμό ή αίσθημα καύσους ανάμεσα στις μεσοδακτύλιες πτυχές και το πέλμα. Μπορεί επίσης να συνυπάρχει δυσοσμία ή ξεφλούδισμα του δέρματος. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις  των ποδιών είναι ήπιες, όμως  αν δεν θεραπευτούν, μπορεί να διαρκέσουν πολύ. Η πρόληψη περιλαμβάνει την καλή φροντίδα και υγιεινή του δέρματος.

Oνυχομυκητιάσεις
Οι ονυχομυκητιάσεις πρέπει να θεραπεύονται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για λειτουργικούς. Αν παραμείνει η ονυχομυκητίαση χωρίς θεραπεία, το νύχι θα καταστραφεί και ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση. H θεραπεία εξαρτάται από το είδος του μύκητα. Υπάρχουν θεραπείες  με τοπικά αντιμυκητιασικά σκευάσματα, χάπια από το στόμα ή θεραπείες laser. Οι χρόνιες μυκητιάσεις συνήθως, χρειάζονται θεραπεία με χάπια από το στόμα, που διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Mέτρα πρόληψης των μυκητιάσεων για το καλοκαίρι
Πλενόμαστε και λουζόμαστε μετά από έντονη εφίδρωση. Πολύ καλό στέγνωμα. Αποφεύγουμε τα συνθετικά ρούχα και τα υγρά ή ζεστά μέρη. Χρησιμοποιούμε πάντοτε πετσέτα στην παραλία και δεν καθόμαστε ποτέ απευθείας επάνω στην άμμο ή στα κρεβατάκια θαλάσσης. Πλένουμε συχνά την πετσέτα της θάλασσας σε θερμοκρασία 30 βαθμών κελσίου και δεν
μοιραζόμαστε την ίδια πετσέτα με άλλους. Δεν περπατάμε με τα πόδια γυμνά σε δημόσιους χώρους όπως πισίνες, ντους ή αποδυτήρια αλλά ακόμη και στην άμμο. Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο, αν τυχόν και κάποιο άτομο της οικογένειας έχει ήδη μύκητες χρειάζεται προσοχή. Όταν πρόκειται να μείνετε σε ξενοδοχείο, πάρτε μαζί σας παντόφλες ή βεβαιωθείτε ότι έχει
παντόφλες μιας χρήσης για κάθε άτομο ξεχωριστά. Τις παντόφλες θα πρέπει να τις φοράμε συνεχώς και να μην περπατάμε καθόλου ξυπόλητοι  μέσα στο δωμάτιο. Η καθημερινή χρήση πούδρας στα παπούτσια ή κάλτσες  βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας. Επίσης εάν κάποιος πάσχει από διαβήτη θα πρέπει να φροντίσει ώστε να ρυθμιστεί καλά το
σάκχαρο του, γιατί  οι μυκητιάσεις ευνοούνται όταν είναι αρρύθμιστο. Καλό θα ήταν έχοντας υπόψη μας τα πιο πάνω μέτρα πρόληψης, να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής ώστε να προλαμβάνουμε τις ανεπιθύμητες μυκητιάσεις. Ωστόσο σε περίπτωση που παρατηρήσουμε κάποιες αλλαγές στο δέρμα μας καλό θα είναι να απευθυνθούμε στο δερματολόγο μας για πιο έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, ώστε να απολαύσουμε ξέγνοιαστα τις καλοκαιρινές μας διακοπές.
Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. ιατρός Νοσ.‘ Α.Συγγρός’
Μετεκ/σα στο St Thomas' Hospital, Λονδίνο
Μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας
Email: [email protected]
Site: www.dermaesthetics.gr
Facebook: Δερματολόγος Πάτρα – Charitini Petropoulou – Dermaesthetics
Instagram: dr.charitinipetropoulou