ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ TIPS ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

01 10
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΔΥΟ MAGAZINE, 29/01/2022.

Χειμώνας: μια δύσκολη εποχή για το δέρμα μας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο αέρας, η υγρασία, η ξηρή ατμόσφαιρα λόγω χρήσης κλιματιστικών, μας απομακρύνουν από την επιθυμητή λαμπερή και αψεγάδιαστη επιδερμίδα.

Επίσης, μετά το καλοκαίρι οι επιπτώσεις από την έκθεση στον ήλιο γίνονται  ολοένα και πιο εμφανείς: οι βλάβες της φωτογήρανσης, που μακροπρόθεσμα προκαλούν ρυτίδες, θα αρχίσουν να εκδηλώνονται άμεσα με δυσχρωμίες (πανάδες, λεκέδες), θαμπή όψη και ξηρότητα, αλλάζοντας την υφή της επιδερμίδας. 

Τα παρακάτω  tips και θεραπείες περιποίησης της επιδερμίδας, θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές, λαμπερό και ενυδατωμένο κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Σωστή επιλογή σαπουνιού

Για την  αποφυγή  περαιτέρω αφυδάτωσης του δέρματος το χειμώνα, επιλέγουμε προσεκτικά τα καθαριστικά σαπούνια προσώπου και σώματος. Υπάρχει περίπτωση τα σαπούνια με αρώματα να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ξηροδερμία ή και κνησμό, γι’ αυτό καλό είναι να επιλέγουμε σαπούνια σε κρεμώδη μορφή με ενυδατικά στοιχεία.

Ενυδάτωση ανάλογα με τον τύπο δέρματος

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλείπουμε την ενυδάτωση του προσώπου και του σώματος, πρωί και βράδυ. Επιλέγουμε ενυδατικές κρέμες ανάλογα με τον τύπο δέρματός μας και τις ανάγκες του. Για μια ξηρή ή κανονική επιδερμίδα η ιδανική ενυδατική είναι αυτή που έχει βάση κάποια έλαια και θα εμποδίσει την αφυδάτωση, τροφοδοτώντας την επιδερμίδα με την υγρασία που χρειάζεται ώστε να παραμένει απαλή και φρέσκια. Σε ένα λιπαρό δέρμα ωστόσο, μια κρέμα με έλαια θα μπορούσε να προκαλέσει ακμοειδή στοιχεία και ερεθισμούς γι’ αυτό συστήνονται κρέμες με βάση το νερό, που δεν φράζουν τους πόρους και έχουν ανάλαφρη σύνθεση και υφή.

Ενυδάτωση και στα χείλη

Τα χείλη είναι το πρώτο σημείο του προσώπου που μπορεί να παρουσιάσει έντονη αφυδάτωση γι’αυτό χρειάζονται κι αυτά την φροντίδα τους. Δεν παραλείπουμε να έχουμε πάντα το αγαπημένο μας lip balm στην τσάντα μας για να το ανανεώνουμε όποτε νιώθουμε τα χείλη μας ξηρά.

Ενυδάτωση χεριών

Επειδή τα χρησιμοποιούμε συνέχεια, τα χέρια μας χρειάζονται προσοχή όλο το χρόνο και ιδαίτερα το χειμώνα. Χρησιμοποιείτε ενυδατική χεριών κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας για να τα διατηρείτε υγιή.

Peelings

Η γήρανση της επιδερμίδας μετά τη χρόνια έκθεση στον ήλιο, συνοδεύεται από την εμφάνιση μελαγχρωματικών κηλίδων ( καφέ κηλίδες ), που εμφανίζονται στις ηλιοεκτεθειμένες περιοχές όπως είναι το πρόσωπο, τα χέρια και το στήθος. Τα peelings είναι από τις πιο ενδεδειγμένες θεραπείες για τη διόρθωση αυτών των κηλίδων και εφαρμόζονται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι νέες φόρμουλες peeling είναι πιο φιλικές στο δέρμα, δεν απολεπίζουν έντονα και δίνουν φωτεινότητα και λάμψη στην επιδερμίδα.

Μεσοθεραπεία

Ακόμα και γυναίκες με λιπαρό συνήθως δέρμα μπορεί λόγω του κρύου και του ξηρού αέρα να νιώθουν το πρόσωπό τους να είναι ξηρό και χωρίς λάμψη.
Το πρόβλημα αυτό έρχεται να λύσει η μέθοδος της ενέσιμης μεσοθεραπείας προσώπου. Με τη μέθοδο αυτή πολύτιμες βιταμίνες, πολυπεπτίδια, αμινοξέα και υαλουρονικό οξύ εισέρχονται στο δέρμα με τη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής microneedling.

Η διαδικασία είναι απόλυτα ανώδυνη και μετά από αυτήν μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις δραστηριότητές σας. Επιπλέον, ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε προσώπου.

Skinbooster

Το Skinbooster είναι μία καινοτόμα λύση για τη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος. Με μια λεπτή βελόνα, ο εξειδικευμένος γιατρός εκχύει μικροσταγονίδια σε περιοχές που χρειάζονται ενυδάτωση και ελαστικότητα, όπως πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ και χέρια. Το δέρμα ανακτά τη χαμένη του λάμψη και ενυδάτωση από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τη θεραπεία.
Skinbooster

Fractional Plasma

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό συνδυασμό δυο ξεχωριστών θεραπειών του Fractional Laser και του PRP (Platelet Rich Plasma – Αυτόλογη μεσοθεραπεία). Ο συνδυασμός τους έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική ανάπλαση και αναδόμηση του κολλαγόνου της επιδερμίδας, εξαφανίζοντας τα σημάδια του χρόνου.

Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά: βαθιά, ολική ανάπλαση και αναδόμηση του δέρματος του  προσώπου.

Με γνώμονα πάντα ότι «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» κάντε το δερματολόγο σας βοηθό για ένα υγιές και όμορφο δέρμα. 

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών 

Τ. ιατρός Νοσ.‘ Α.Συγγρός’

Μετεκ/σα στο St Thomas’ Hospital, Λονδίνο

Μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας

Email: [email protected]

Site: www.dermaesthetics.gr

Facebook: Δερματολόγος Πάτρα – Charitini Petropoulou – Dermaesthetics

Instagram: dr.charitinipetropoulou