ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΥΧΙΩΝ

Onixomikitiasi 2

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 2016 ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ABOUT

Οι μύκητες μπορούν να προσβάλλουν ένα ή περισσότερα νύχια των χεριών ή των ποδιών. Αρχίζει συνήθως με μία κηλίδα χρώματος άσπρου ή κίτρινου που εμφανίζεται κάτω από την άκρη ενός νυχιού. Όσο προχωρά η μόλυνση πιο βαθιά στο νύχι, προκαλεί αλλοίωση του χρώματός του, το κάνει να είναι πιο χοντρό με άκρες που θρυμματίζονται εύκολα. Η όψη του νυχιού δεν είναι καλή και μπορεί να συνυπάρχει πόνος.

Οι μολύνσεις των νυχιών (ονυχομυκητιάσεις) προκαλούνται κυρίως από τα δερματόφυτα. Υπάρχουν και άλλα είδη μυκήτων (ζυμομύκητες) που μπορούν να μολύνουν τα νύχια. Οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί ζουν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον όπως για παράδειγμα στις πισίνες και στα ντους.

Εισχωρούν στο δέρμα από μικρά κοψίματα που δεν φαίνονται στο γυμνό μάτι. Επίσης είναι δυνατόν να περάσουν από μικρό διαχωρισμό που μπορεί να υπάρχει μεταξύ του νυχιού και του δέρματος, του στρώματος του νυχιού από κάτω.

Η μόλυνση συμβαίνει όταν τα νύχια εκτίθενται κατ’ επανάληψη σε ζεστό και υγρό περιβάλλον το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη και εξάπλωση των μυκήτων.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ

Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης των νυχιών από μύκητες είναι οι ακόλουθοι:

  1. Ηλικία: Οι μυκητιάσεις των νυχιών είναι συχνότερες στους ενήλικες. Με την αύξηση της ηλικίας η συχνότητα των μολύνσεων αυτών αυξάνεται.

Ο λόγος είναι διότι με την αύξηση της ηλικίας τα νύχια μεγαλώνουν πιο αργά και γίνονται πιο χοντρά γεγονός που τα καθιστά περισσότερο ευάλωτα στις μολύνσεις.

  1. Φύλο: Οι μυκητιάσεις των νυχιών είναι συχνότερες στους άνδρες παρά στις γυναίκες.
  2. Οικογενειακό ιστορικό: Τα μέλη οικογενειών με ιστορικό μυκητιάσεων των νυχιών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυτές τις μολύνσεις.
  3. Έντονη εφίδρωση.
  4. Παπούτσια και κάλτσεςπου εμποδίζουν τον αερισμό και δεν απορροφούν τον ιδρώτα.
  5. Πισίνες, γυμναστήρια, ντους, δημόσιοι χώροι με βρεγμένα δάπεδα:Το περπάτημα με γυμνά πόδια στους χώρους αυτούς, διευκολύνει τη μόλυνση. 7. Ασθένειες: Άτομα που πάσχουν από διαβήτη, παθήσεις που χαρακτηρίζονται από μείωση της άμυνας του οργανισμού, αγγειακά προβλήματα που χειροτερεύουν την κυκλοφορία του αίματος, είναι πιο ευάλωτα στις μολύνσεις των νυχιών από μύκητες.
  6. Πληγές: Οι πληγές του δέρματος, οι βλάβες των νυχιών, η ύπαρξη μιας άλλης μόλυνσης, διευκολύνουν τη μόλυνση από μύκητες.

 

Η μυκητίαση των νυχιών μπορεί να παραμείνει για πάντα εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία. Για το λόγο αυτό εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάτω από την άκρη του νυχιού μια μικρή κηλίδα άσπρη ή κίτρινη τότε πρέπει να ζητηθεί συμβουλή από δερματολόγο.

Εάν η μόλυνση εξελιχθεί, δημιουργείται πόνος, τα νύχια γίνονται πιο χοντρά, αλλάζει το σχήμα τους, χάνουν τη χαρακτηριστική τους λάμψη, σπάζουν εύκολα, οι άκρες τους γίνονται ακανόνιστες και κάτω από αυτά μπορεί να μαζεύονται άχρηστες ουσίες χρώματος κίτρινου, πράσινου, καφέ ή μαύρου.

 ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΤΡΟΠΕΣ

  • Στεγνώνετε καλά τα πόδια ανάμεσα στα δάχτυλα
  • Αλλάζετε κάλτσες κάθε μέρα και προτιμάτε τις βαμβακερές
  • Προτιμάτε παπούτσια από δέρμα
  • Χρησιμοποιείστε ειδικά προϊόντα για την εφίδρωση των ποδιών
  • Αποφεύγετε να πατάτε ξυπόλητοι στο χώρο γύρω από την πισίνα ή το γυμναστήριο
  • Κόψτε κοντά τα νύχια σας

Προσοχή ! !

Ο κίνδυνος μετάδοσης μυκήτων είναι υπαρκτός σε κομμωτήρια και σε διάφορα κέντρα περιποίησης μανικιούρ πεντικιούρ.

Πρέπει να είστε απολύτως βέβαιοι ότι όλα τα εργαλεία απολυμαίνονται και αποστειρώνονται μετά από κάθε χρήση.

 

Είτε έχετε κάποιο δερματολογικό πρόβλημα, είτε όχι, η επικοινωνία με τη δερματολόγο σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πόσες εναλλακτικές επιστημονικές προσεγγίσεις υπάρχουν για να βελτιώσετε και να διατηρήσετε την υγεία του δέρματός σας, σε κάθε ηλικία!

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2610 220 839  ή επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ